Däckteam

Däck

Däck – En av världens mest använda produkter

Även om hjulet uppfanns flera tusen år innan vår tideräknings början, så skulle det dröja länge innan det effektiviserades med hjälp av gummi och luftfyllda däck. Detta blev verklighet på 1880-talet då John Boyd Dunlop introducerade världens första kommersiella luftfyllda däck. Efter denna revolutionerande utveckling så startade många av de stora däcktillverkare vi idag har av sommardäck och vinterdäck sin tillverkning och förfinande utveckling av bildäck till att bli en av världens mest använda produkter.

Det är heller inte så lustig att detta har blivit en av de mest använda produkterna i världen, då i stort sätt alla familjer i de industrialiserade delarna av världen äger eller har tillgång till en bil. Vad som också hjälper till att öka användningen av däck är att de regler vi idag har rörande körning under olika tider på året, kräver att en bilägare har en uppsättning av minst fyra men oftast hela åtta däck. Detta separerat på en uppsättning av fyra sommardäck och likaså fyra vinterdäck.

Dina däck – Vulkaniserat gummi med förstärkning av tyg- eller ståltrådsstomme

Den första tillverkaren av luftfyllda bildäck hade inte så mycket regler att tänka på vid sin tillverkning. Idag är det annorlunda då konkurrensen medför att alla däcktillverkare måste ligga i frontlinjen av vad som är möjligt med dagens kunskap och teknologi för att skapa funktionella och populära bildäck.

Ett däck består av elastisk och flexibel elastomer. Detta kan vara en blandning mellan vulkaniserat gummi och ståltrådsstomme eller vulkaniserat gummi och tygstomme. Dessa blandningar används för att ge alla bildäck dess slitstarka egenskaper, som samtidigt ger förmågan att kunna klara påfrestning av bilens vikt och det lufttryck som fordonets däck måste fyllas med för att kunna köras lätt och smidigt på våra vägar.

Utöver detta så måste dagens tillverkare av sommardäck och vinterdäck tänka på att möta kraven som ställs på utvecklingen av ett godkänt bildäck och dess tekniska egenskaper. Dessa är styvhet, lastkänslighet, sidofriktion, slipvinkel, kontaktyta, styrutväxling, rullmotstånd samt gummiblandningen i den massa som skapar deras däck. Sist men inte minst så har vi den ständiga forskningen rörande däckmönster, som hela tiden utvecklas för att ge förbättrade egenskaper gällande väghållning vid vinterväglag samt på våta och sliriga vägbanor.

Däckmönster var något som introducerades tidigt. Om vi säger att världens första luftfyllda bildäck blev verklighet 1895 genom bröderna Michelin, så skulle det bara dröja fram till 1908 innan tillverkarna med hjälp av uppfinnaren Frank Seiberling fick kännedom om vad ett bra däckmönster kan göra för våta och sliriga vägbanor. Idag är däckmönstret ett av de största verktyg dagens däcktillverkare har att konkurrera med, då det blivit en av de viktigaste egenskaperna hos både våra sommardäck och vinterdäck.

Olika typer av sommardäck och vinterdäck

Idag är det många som gör sina däckköp online och när du köper på egen hand så är det viktigt att veta vad det är för bildäck som du behöver. Detta varierar på årstid samt var du befinner dig i landet. När det gäller sommardäck så är det inte lika stor skillnad som när det gäller vinterdäck. När det gäller vinterdäck så finns det två olika varianter. Dessa är dubbfria däck och dubbdäck, och sedan finns det ju naturligtvis en stor mängd olika däckmönster speciellt på dubbfria däck. Alla dessa tävlar om att få säkerhetens, funktionens och popularitetens gunst och bli kung av snö och isbelagda vägbanor.

  • STANDARDDÄCK: Ett helt vanligt bildäck och ingår ofta i kategorin av billiga däckvarianter. Kan vara ett sommar-eller vinterdäck. Dess egenskaper är standardiserade och har naturligtvis ett godkänt däckmönster och bra väghållning. Standarddäck är något som vi oftast ser på de nya bilar som säljs i våra bilhallar. Det är inte många som frågar eller tänker på vad det är för typ av bildäck som sitter på den nya bilen. Ett standarddäck är dock ett bra val som lämpar sig väl på de flesta vägbanor och väglag.
  • MILJÖDÄCK: När det kommer till miljödäck så kan dessa hittas inom alla kategorier av bildäck. Vid tillverkning av miljödäck så uppstår ett problem som skapar en konflikt mellan bra grepp och lågt rullmotstånd. Detta är något som alla däcktillverkare över hela världen brottas med. För alla som tänker på miljön så finns det ändå mycket bra miljödäck som tillverkas idag. Några av de bästa miljöklassade bildäck som tillverkas kommer från Continental och Bridgestone.
  • PREMIUMDÄCK: Ett premiumdäck är precis vad det låter som. Ett däck med de lilla extra, som förser dig med bättre väghållning vid våta och sliriga vägbanor. Premiumdäck har oftast en av de mest vetenskapligt testade och bästa gummiblandningarna som utgör stommen i tillverkningen av bra bildäck, och ger bättre egenskaper gällande slitstyrka och däckmönster.
  • DUBBFRIA DÄCK: Är egentligen ett vinterdäck som är speciellt anpassad för vinterhalvåret i de mellersta och södra delarna av vårt land som inte har lika kraftig med snö på vägarna. Även om dubbfria däck enligt lag kan användas året runt, så ska du tänka dig noga för. Dubbfria däck slits snabbt på sommarväglag då de har en mjukare sammansättning av gummi, samt att det ur trafiksäkerhetssynpunkt är farligt då dessa under sommarväglag får en längre bromssträcka.
  • DUBBDÄCK: En klassiker till bilen under vinterhalvåret. Dubbdäck är de första vinterdäcken som först togs fram för att kunna framföra bilen på isiga och hala vägar. Vid tidig tillverkning så gav dessa ett kraftigt ljud i bilens kupé vid körning. Idag har detta förbättrats genom modern teknik vid tillverkning. Dubbdäck är något som speciellt väl passar de norra kraftigt snö- och isbelagda vägarna i vårt land. Några av de bästa tillverkarna av dubbdäck är Gislaved och Nokian Tyres.

Däckteam – Hos Däckteam hittar du bra och billiga däck för alla väglag

På Däckteam erbjuder vi kvalitetstillverkade vinter- och sommardäck av alla typer. Genom vår hemsida kan du se delar av vårt sortiment, och du är välkommen att besöka någon av våra många verkstäder runt om i landet för att få hjälp och råd både vid köp av däck och vid däckbyte. Vi är idag Sveriges största däckkedja och erbjuder alla våra kunder tillgång till över 120 verkstäder, där vi erbjuder bra och billiga däck samt däckbyte för alla bilar