22 juni 2021

Göra hjulinställning själv eller på verkstad?

Är det möjligt att göra en hjulinställning själv eller borde man anlita en verkstad? Läs detta innan du bestämmer dig!

hjulinställning själv eller på verkstad - däckteam

Om du upptäcker att bilen drar åt ett håll när du kör, att ratten står snett eller att däcken slits ojämnt eller ovanligt mycket kan det vara dags att göra en hjulinställning. Även om din bil är en trogen och mycket tålig vän utsätts den för många påfrestningar när du är ute och kör.

Att bussningar och andra gummidetaljer blir slitna av både tid och slitage är naturlig, men det är viktigt att kontinuerligt kolla så att hjulinställningarna är korrekta. Att ställa in hjulinställningarna själv är inget som vem som helst klarar av att göra hemma, eftersom det krävs både kunskap och rätt maskiner och verktyg för att det ska bli 100% korrekt.

Om du misstänker att du behöver ställa in hjulinställningarna på din bil är det därför bäst att låta en verkstad göra det. Så att du ska kunna köra säkert på vägarna.

Varför måste hjulinställningen göras korrekt?

När din bil har en korrekt utförd hjulinställning kommer du bli säkrare ute på vägarna, dina däck att få en betydligt längre livslängd, din bil kommer att kännas mer lätthanterlig men framförallt kommer dina bränslekostnader att sjunka vilket även har en positiv inverkan på miljön.

Vad händer om hjulinställningen inte görs korrekt?

Din bil blir opålitlig

Med fel hjulinställningar kan din bil bli opålitlig i trafiken. När dina däck inte greppar ordentligt mot underlaget på grund av dåliga hjulvinklar blir väggreppet sämre och bromssträckan längre. Dessutom ökar risken för vattenplaning när hjulen har fel vinkel eftersom däckens mönster inte kan transportera bort vattnet optimalt.

Dina däck slits ut mycket snabbare

När hjulinställningarna inte är korrekt inställda kan däcken slitas ut väldigt snabbt. Bra sommardäck bör användas 4000–6000 mil när hjulvinklarna är korrekt inställda, en dålig hjulinställning kan förkorta den sträckan väldigt mycket.

Din bil drar mer bränsle

Eftersom däcken inte rullar optimalt när hjulinställningarna inte är korrekt inställda ökar rullmotståndet, det gör att din motor måste använda mer bränsle för att förflytta bilden framåt. Kör du omkring med fel hjulinställningar kan du därför förlora en del pengar över tid och påverka miljön mer negativt.

Gå till en professionell däckverkstad

Att göra hjulinställningar själv är som sagt inget som rekommenderas. Det krävs både kunskap och rätt verktyg att få till en 100 % korrekt hjulinställning. På Däckteam kan vi allt om hjulinställningar och med våra moderna mätinstrument kan du vara säker på att hjulens vinklar är rätt och att bilen inte slits i onödan.

Hitta en verkstad nära dig här!

Fler artiklar

bilmekaniker står med däck i händerna
Artiklar

Allt om mönsterdjup på sommardäck

Vilket mönsterdjup behöver dina sommardäck ha för att vara lagliga?

Läs mer
Hög med bildäck
Artiklar

Måste samtliga däck på en personbil vara av samma typ?

Måste däcken vara av samma typ? Ja, samtliga däck på en personbil ska vara av samma typ. Det innebär att du inte kan blanda olika typer av däck på bilen.

Läs mer
Slitna däck
Artiklar

Allt du behöver veta om slitna däck

Att köra med slitna däck försämrar däckets egenskaper, men hur tar du reda på om dina däck är slitna? Vad säger lagen och vilka risker finns?

Läs mer