23 juni 2022

Hur länge håller däck?

Ett däck håller maximalt i tio år eller upp till 3500-5000 mil. Däcken påverkas av en rad olika faktorer som pris, däcktyp, körstil, bilens egenskaper, vägförhållanden och däcktryck. Därför är det svårt att säga exakt hur lång livslängd ett däck har.

Hur länge håller däck

Sammanfattning

 • Ett däck för en vanlig personbil håller ca. 3500-5000 mil eller maximalt 10 år.
 • Faktorer som påverkar ett bildäcks livslängd är b.la. ålder, kvalité, väder- och vägförhållanden, körstil samt lufttryck
 • Ett sommardäck håller i snitt 4000-5000 mil.
 • Ett vinterdäck håller i snitt 3 500-5 000 mil.
 • Dubbdäck slits snabbare än dubbfria vinterdäck.
 • Ett året runt däck eller “allrounddäck” håller i snitt 3 500-5 000 mil.
 • De flesta nya däck, oavsett vilken sorts däck det är, håller i cirka 5-10 år vid aktiv, varierad körning.

 

Så mäter man däckets livslängd

När man pratar om däckets livslängd brukar man mäta antingen i år eller antalet mil. För att underlätta går vi igenom båda två nedanför. Om du är osäker på vilka däck som är bäst för din bil och hur länge de håller kan du med fördel kontakta en av våra däckexperter.

Hitta en däckverkstad nära dig

 

Hur många mil håller ett bildäck?

Ett däck för en vanlig personbil håller i genomsnitt 3500-5000 mil. Det är ett relativt brett spann och det beror som sagt på att det finns många saker som påverkar däckets livslängd.

 

Hur många år håller däck?

Ett däck håller maximalt i tio år, men måste ofta bytas tidigare än så. Däckets livslängd beror på fler faktorer än ålder och därför kan det vara mer rättvisande att titta på antalet mil istället för år. Däckets ålder bör dock aldrig överstiga tio år, oavsett hur det har använts.

 

Vilka faktorer påverkar däckets livslängd?

 • Ålder – Äldre däck har kortare livslängd än nyare däck.
 • Pris & kvalitet – Kvaliteten beror bland annat på däcktillverkaren.
 • Typ av däck & däckdimension – Olika typer av däck samt däck med olika dimensioner har varierande livslängd.
 • Väderförhållanden & vägförhållanden – Temperatur, snö, is, starkt solljus, vassa föremål, gropar och dåligt vägunderlag kan slita på däcken.
 • Bilens egenskaper – Exempelvis bromsar och motorstyrka.
 • Körstil & lufttryck – En aggressiv körstil med kraftiga inbromsningar samt för lågt däcktryck ökar slitaget.

 

Olika däck håller olika länge

Här nedan kan du läsa mer om den varierande livslängden för olika däcktyper såsom sommardäck, vinterdäck, dubbdäck och året runt däck (allround däck).

 

Hur länge håller ett sommardäck?

Ett sommardäck håller i snitt 4000-5000 mil. När mönsterdjupet är 1,6 mm eller mindre måste du byta sommardäck, men det är rekommenderat att byta redan vid 3 mm.

 

Hur länge håller ett vinterdäck?

Ett vinterdäck håller i snitt 3 500-5 000 mil, men om vinterdäcken används i sommarväder så slits de snabbare. När mönsterdjupet är 3 mm eller mindre måste vinterdäcket bytas ut, men det är rekommenderat att byta redan vid 5 mm.

 

Hur länge håller ett dubbdäck?

Dubbdäck slits snabbare än dubbfria vinterdäck. Däcket bör bytas när det genomsnittliga dubbutsticket understiger 0,9 mm.

 

Hur länge håller ett året runt däck?

Ett året runt däck eller “allrounddäck” håller i snitt 3 500-5 000 mil.

 

Hur länge håller ett helt nytt däck?

De flesta nya däck, oavsett vilken sorts däck det är, håller i cirka 5-10 år vid aktiv, varierad körning. Moderna däckmodeller har generellt en längre livslängd än gamla modeller och därför kan det vara värt att investera i helt nya däck från 2022 när du planerar att köpa nya däck.

 

Vilka däck håller längst?

Om du är ute efter däck med lång livslängd rekommenderar vi följande:

 • Continental PremiumContact 6
 • Goodyear Eagle f1 Asymmetric 6
 • Nokian Hakka Blue 3
 • Michelin Pilot Sport 4
 • Bridgestone Turanza TOO5

 

Så maximerar du livslängden på dina däck

För att maximera livslängden på däcken är det viktigt att du är medveten om att det är många olika faktorer som sliter på däcken. Läs på om de olika faktorerna vi nämnt i denna artikeln, kontrollera däcken regelbundet hos en däckverkstad och välj däck av hög kvalitet när du köper nya.

 

Ta hjälp av en däckexpert om du är osäker

Om du är osäker på vilka däck som är bäst och hur länge de håller kan du med fördel kontakta en av våra däckexperter. Välkommen till någon av Däckteams 150 verkstäder landet över!

Hitta en däckverkstad nära dig

Fler artiklar

Hög med bildäck
Artiklar

Måste samtliga däck på en personbil vara av samma typ?

Måste däcken vara av samma typ? Ja, samtliga däck på en personbil ska vara av samma typ. Det innebär att du inte kan blanda olika typer av däck på bilen.

Läs mer
Belastningsindex däck
Artiklar

Belastningsindex för däck

Ta reda på den högsta belastningen ditt däck klarar av. Kolla in vår enkla tabell och ta även del av annan information som är viktig att veta.

Läs mer
Slitna däck
Artiklar

Allt du behöver veta om slitna däck

Att köra med slitna däck försämrar däckets egenskaper, men hur tar du reda på om dina däck är slitna? Vad säger lagen och vilka risker finns?

Läs mer