10 maj 2021

Allt om mönsterdjup på sommardäck

Vilket mönsterdjup behöver dina sommardäck ha för att vara lagliga?

bilmekaniker står med däck i händerna

Blommorna knoppar, fåglarna kvittrar och sommardäcken är på, vad är vårtecken om inte det? Den 15 april var sista datum att byta till sommardäck och något som du förhoppningsvis redan har bockat av på att göra-listan. Men innan du kan luta dig tillbaka och njuta av en skön vår på vägen finns det några fler saker som kan vara värt att ha koll på när det kommer till sommardäck, inte minst när det kommer till mönsterdjup.

Vilket mönsterdjup måste dina sommardäck ha?

Den lagliga gränsen för sommardäck är 1,6 mm. Men för bästa möjliga grepp på fuktig vägbana bör mönsterdjupet vara minst 3 mm.

Hur ofta måste du mäta mönsterdjupet på dina sommardäck?

Är dina sommardäck fem år eller äldre, eller om de är märkbart slitna, är en gång i månaden bra att hålla sig till. Har du sommardäck som är fem år eller äldre är det smart att kontrollera mönsterdjupet samtidigt som du mäter lufttrycket eller gör annan standardkontroll.

Hur stor är skillnaden på att köra med nya kontra slitna sommardäck?

Den största skillnaden på nya och slitna sommardäck är väggreppet. Ju större mönsterdjup, ju större kontaktyta mot vägen, ju bättre väggrepp, ju mindre bromssträcka. På torra vägar märker man oftast ingen skillnad, det är främst på fuktig vägbana som greppet försämras drastiskt när mönsterdjupet är mindre än 3 mm. Den lagliga gränsen går dock på 1,6 mm.

Så mäter du mönsterdjupet själv på dina sommardäck

Det är enkelt att mäta mönsterdjupet på sina sommardäck. Har du ingen mätsticka där hemma kan du mäta med en vanlig linjal eller tumstock, är det svårt att komma åt funkar även en gammal femkrona alldeles utmärkt. Vissa däck har en inbyggd slitagevarnare som visar när de är dags att byta ut däcken.

Vi hjälper dig att välja rätt sommardäck

Om du misstänker att dina sommardäck är slitna kan vi hjälpa dig att avgöra om de duger en säsong till eller om det är dags för nya. Att investera i nya sommardäck är sällan något du förlorar på. Vi på Däckteam vet att det alltid lönar sig att köpa premium-däck istället för de billigaste sommardäcken, både när vi ser till kvalitet och livslängd. Vi har ett av Sveriges bredaste däcksortiment och våra sommardäck finns att köpa i många olika dimensioner. Kontakta någon av våra 150 verkstäder runt om i landet så hjälper vi dig.

Hitta en verkstad nära dig här!

Fler artiklar

hjulinställning själv eller på verkstad - däckteam
Artiklar

Göra hjulinställning själv eller på verkstad?

Är det möjligt att göra en hjulinställning själv eller borde man anlita en verkstad? Läs detta innan du bestämmer dig!

Läs mer
Artiklar

Får man ha vinterdäck på sommaren?

Uppskattningsvis är det 250 000 svenskar som kör med vinterdäck under sommarhalvåret. Vi listar fem potentiellt livsfarliga anledningar till att inte göra detta.

Läs mer
Artiklar

Allt om mönsterdjup på vinterdäck

Osäker på vilket mönsterdjup dina vinterdäck ska ha? Kör du med fel mönsterdjup riskerar du inte bara böter utan även din egen och andras säkerhet.

Läs mer