30 mars 2022

Allt om mönsterdjup på sommardäck

Vilket mönsterdjup behöver dina sommardäck ha för att vara lagliga?

Bilkmekaniker genomför ett däckbyte

Blommorna knoppar, fåglarna kvittrar och sommardäcken ska snart på, vad är vårtecken om inte det? Men innan du kan luta dig tillbaka och njuta av en skön vår på vägen finns det några fler saker som kan vara värt att ha koll på när det kommer till sommardäck, inte minst när det kommer till mönsterdjup.

Vilket mönsterdjup måste dina sommardäck ha?

Den lagliga gränsen för sommardäck är 1,6 mm. Men för bästa möjliga grepp på fuktig vägbana bör mönsterdjupet vara minst 3 mm.

Hur ofta måste du mäta mönsterdjupet på dina sommardäck?

Är dina sommardäck fem år eller äldre, eller om de är märkbart slitna, är en gång i månaden bra att hålla sig till. Har du sommardäck som är fem år eller äldre är det smart att kontrollera mönsterdjupet samtidigt som du mäter lufttrycket eller gör annan standardkontroll.

Hur stor är skillnaden på att köra med nya kontra slitna sommardäck?

Den största skillnaden på nya och slitna sommardäck är väggreppet. Ju bättre mönsterdjup, desto större kontaktyta mot vägen och i sin tur bättre väggrepp och kortare bromssträcka. På torra vägar märker man oftast ingen skillnad, det är främst på fuktig vägbana som greppet försämras drastiskt när mönsterdjupet är mindre än 3 mm. Den lagliga gränsen går dock på 1,6 mm.

Så mäter du mönsterdjupet själv på dina sommardäck

Det är enkelt att mäta mönsterdjupet på sina sommardäck. Har du ingen mätsticka där hemma kan du mäta med en vanlig linjal eller tumstock, är det svårt att komma åt funkar även en gammal femkrona alldeles utmärkt. Vissa däck har en inbyggd slitagevarnare som visar när de är dags att byta ut däcken.

Vi hjälper dig att välja rätt sommardäck

Om du misstänker att dina sommardäck är slitna kan vi hjälpa dig att avgöra om de duger en säsong till eller om det är dags för nya. Att investera i nya sommardäck är sällan något du förlorar på. Vi på Däckteam vet att det alltid lönar sig att köpa premium-däck istället för de billigaste sommardäcken, både när vi ser till kvalitet och livslängd. Vi har ett av Sveriges bredaste däcksortiment och våra sommardäck finns att köpa i många olika dimensioner. Kontakta någon av våra 150 verkstäder runt om i landet så hjälper vi dig.

Hitta en verkstad nära dig här!

Fler artiklar

Belastningsindex däck
Artiklar

Belastningsindex för däck

Ta reda på den högsta belastningen ditt däck klarar av. Kolla in vår enkla tabell och ta även del av annan information som är viktig att veta.

Läs mer
Byta till sommardäck
Artiklar

Allt om tysta sommardäck

Vilka sommardäck ska du köpa för att få det så tyst som möjligt i din bil? Vi går igenom allt du behöver veta och listar däck med bevisat låg bullernivå.

Läs mer
Bilkmekaniker genomför ett däckbyte
Artiklar

Allt om mönsterdjup på sommardäck

Vilket mönsterdjup behöver dina sommardäck ha för att vara lagliga?

Läs mer