Sommardäck datum & lagar 2023

När våren är på väg undrar du kanske när det egentligen är dags att byta däck, och vad det är som gäller enligt svensk lag – men det hela är inte alls komplicerat.

Hjulskifte hos Däckteam

Sommardäck från och med 1 april

Den 31 mars är den sista dagen som du måste använda vinterdäck när du kör, och den tidigaste dagen som du bör byta till sommardäck är alltså den 1 april. Du har sedan drygt två veckor på dig att byta – det är först den 16 april du inte längre får köra med dubbdäck.

 

Mellan den 16 april och den 30 september. Om det ännu inte är vinterväglag kan du fortsätta med sommardäck ända till den 30 november.

Den 16 april – såvida det inte råder vinterväglag.

Tidigast den 1 april, såvida det inte fortfarande råder vinterväglag.

Det är 1,6 mm som är minsta tillåtna mönsterdjup enligt lag – men det rekommenderas att du använder däck med mönsterdjup på minst 3 mm.

Sommardäck - vad säger lagen?

Du kan byta till sommardäck redan den 1 april, men från och med den 16 april får du enligt lag inte längre köra med dubbdäck – så se till att byta däcken under de här drygt två veckorna. Undantaget är om det fortfarande är eller förväntas bli vinterväglag.

 

Andra regler gällande sommardäck

En regel som är viktig att komma ihåg är att dina sommardäck måste ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm – har de inte det kan du få böter på 1 200 kronor. Tänk dock på att det här är den absoluta miniminivån, och att det är säkrare att köra med däck med mönsterdjup på minst 3 mm – särskilt när vägbanan är våt.

HITTA DIN NÄRMASTE DÄCKVERKSTAD

Sök verkstad var du vill i landet eller klicka på “Hämta position” för att visa verkstäder där du befinner dig