Nitrogen

Nitrogen är detsamma som kvävgas (N2). Genom att fylla däcken med nitrogen istället för vanlig luft kan du spara pengar samtidigt som du minskar påverkan på miljön. Tack vare nitrogen är det enklare att hålla rätt tryck i däcken vilket i sin tur minskar bensinförbrukningen avsevärt och på så vis göra såväl plånboken som naturen en tjänst. Du kan öka däckens livslängd med upp till 25 procent.

Nitrogen från Däckteam

Rätt tryck under längre tid

Sex av tio bilar i Sverige kör omkring med för lågt lufttryck i däcken.

Förutom att det kostar den enskilde bilägaren mycket i form av ökat däckslitage och ökad bränsleförbrukning ökar även utsläppen av koldioxid i onödan. Idag kör många privatbilister, åkerier och bussbolag på nitrogenfyllda däck.

För miljöns skull behöver det bli många fler.

 

Fördelar med nitrogen i däcken:

  • Ökar livslängden på dina däck med upp till 25%
  • Sänker bränsleförbrukningen med upp till 5%
  • Minskar risken för däckhaveri
  • Minskar risken för rost och korrosion på fälgen
  • Är ofarlig och miljövänlig

 

 

  • Vad är nitrogen?
  • Luft vs nitrogen i däck
  • Däckventiler på nitrogenfyllda däck

Vad är nitrogen?

Kvävgas, som nitrogen även kallas, är en allotrop med förkortningen N2. Det är en torr gas som förr mest användes inom racing. Som gas är kväve inte lika flyktigt som syre. Det innebär i praktiken att ämnet som snabbt pyser ur ett däck är syre. Nitrogen är därför ett mer hållbart alternativ till dina däck på många plan; ekonomiskt, miljömässigt och säkerhetsmässigt.

Luft vs nitrogen i däck

Att använda nitrogen, det vill säga kvävgas, istället för luft i däcken har många fördelar. Det ger framför allt förbättrad säkerhet. Med nitrogenfyllda däck behöver du som förare inte oroa dig för att dina däck ska slitas på grund av för lågt lufttryck. Det är ofta en bakomliggande orsak till flertalet trafikolyckor. Det finns heller ingen risk att temperaturskillnader deformerar däcken om de är fyllda med nitrogen. Faktum är att däcken kan hålla betydligt längre när du använder nitrogen istället för luft.

Däckventiler på nitrogenfyllda däck

Lika viktigt som det är att kontrollera lufttrycket i dina däck är det att se över däckventilernas skick. Inte sällan kan de behöva bytas ut i samband med däckbyte eller påfyllning av nitrogen. Anställda på Däckteams verkstäder har stor vana av den här sortens servicejobb. I samband med nitrogenfyllning kontrollerar vi alltid däckventilernas generella status. Behövs de bytas fixar vi även den biten. Själva momentet att byta däckventil tar inte lång tid och din bil är i trygga händer.

Nitrogen är bättre för plånboken, miljön och säkerheten

Den ekonomiska biten bör nämnas som en fördel i sammanhanget. Du sparar pengar på att välja nitrogen i stället för vanlig luft i dina däck. Däck som körs med lågt lufttryck slits i stor utsträckning, men nitrogen ser till att bibehålla rätt lufttryck i däcken. Dina däck får helt enkelt en betydligt längre livslängd med nitrogen.

 

Nitrogenfyllda däck till bilen genererar automatiskt även en minskad bränsleförbrukning, vilket inte bara är positivt för din plånbok utan även miljön. Mindre utsläpp är A och O för en hållbar framtid. Din säkerhet som bilförare bör alltid prioriteras och därför är just nitrogen ett bra val. Det finns nämligen stora risker med att köra på luftfyllda däck. Lufttrycket kan snabbt sjunka och nå en nivå då däcken snabbt slits, något som leder till en riskfylld körning med sämre grepp mot underlaget. Bilens bromssträcka blir avsevärt längre när du kör med slitna däck.  Att välja nitrogen är med andra ord ett säkrare kort.

 

HITTA DIN NÄRMASTE DÄCKVERKSTAD

Sök verkstad var du vill i landet eller klicka på “Hämta position” för att visa verkstäder där du befinner dig