Sommardäck

Sommardäcket är det däck vi använder till största delen av året och detta består av en gummiblandning anpassad för en temperatur över 5°C för att uppvisa maximal prestanda och komfort. Däcken måste ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm. Sista dagen att byta till sommardäck är den 15 april. Kontakta din Däckteamverkstad för rekommendationer och däckbyte.

Sommardäck från Däckteam

Däckteam är experten på sommardäck

Få svenska bilister vet hur mycket däcken påverkar bilen. Både i körkomfort, beroende på hur du som förare brukar köra, bullernivå, väggrepp och bränsleförbrukning. Bildäck i energiklass A, så kallade eco/energidäck, rullar lättast medan sportdäck i en tyngre klass tar ett fastare grepp om körbanan och klarar av aktivare körning även i höga hastigheter. Komfort/prestandadäck är ett mellanting och omfattar ett brett spektrum av däck. Vi på Däckteam hjälper dig att hitta rätt sommardäck med hänsyn till dina behov, körvanor och önskemål.

 

Bilden avser vått underlag med ca tre millimeter vatten på vägbanan.

 

Är dina däck i bra skick?

Vi listar några viktiga punkter att se över:

 • Mönsterdjupet
 • Däcksidorna och slitbanan
 • Huvudspåren
 • Slitageformen
 • Lufttrycket
 • Rotera däckens position för jämnare slitage
Mönsterdjup på Sommardäck
 • Sportdäck
 • Eco/Energidäck
 • Komfort/Prestandadäck
 • Efterdra hjulbultarna
 • EU-Däckmärkning

Sportdäck

 • Däck med utmärkt väggrepp, säkra köregenskaper och stabil kurvtagning.
 • Kortare bromssträckor i alla väder.
 • Passar utmärkt till motorstarka fordon.
 • Helt enkelt sportiga egenskaper för hårdare körning.
 • Sitter ofta originalmonterat på motorstarka personbilar från fabrik.
 • I detta segmentet finns även ”R-däck” (avsedda för bankörning).
Däckbalansering

Eco/Energidäck

 • Lägre rullmotstånd vilket medför lägre bränsleförbrukning.
 • Ofta lägre ljud/buller nivåer.
 • Hög körsäkerhet och korta bromssträckor på våta underlag.
 • Stabil handling på både vått och torrt väglag.
 • Originalmonterat på fabriksnya elbilar, ladd-hybrider och mindre fordon.
Däckbalansering

Komfort/Prestandadäck

 • Bra grepp och säkra köregenskaper.
 • Kortare bromssträckor på våta och torra vägbanor.
 • Ofta mycket hög körkomfort.
 • Ofta lägre ljud/buller nivåer.
 • Kort och gott det bästa av två världar.
 • Sitter ofta originalmonterat på nya personbilar från fabrik.

 

Däckbalansering

Glöm inte efterdra hjulbultarna

Har du precis bytt däck inför sommaren, kom då ihåg att efterdra dina hjulbultar. Detta bör göras 5-10 mil efter däckbytet, oavsett om du bytt däcken själv eller om någon verkstad utfört skiftet åt dig.

Personalen på våra Däckteamverkstäder brukar påminna om detta för att undvika att hjulbultar lossnar.

Däck och verktyg som behövs för att efterdra hjulbultarna

Däckmärkning - ”European Tyre Label”

För att kunna ge standardiserad information om bränsleeffektivitet, våtgrepp och utvändigt däckljud har EU introducerat en obligatorisk däckmärkning för alla nya däck, det så kallade ”European Tyre Label”.

Energimärkningen visar däckets energiklass på en skala från A till G, med pilar från mörkt grönt till rött.

EU-Däckmärkning av dina däck

Vi vet vilka däck du behöver

Sommar- och vinterdäck finns att köpa i många olika dimensioner. Priset skiljer sig också mellan storlekarna, liksom egenskaperna. Om du känner dig osäker på vilka dimensioner din bil ska ha kan du hitta dem i bilens registreringsbevis eller komma in till någon av våra verkstäder för hjälp.

 

Eco/energidäck, komfort/prestandadäck eller sportdäck?

Däcken motsvarar 20-30 % av bilens bränsleförbrukning. Med andra ord kan du påverka dina utsläpp, din körupplevelse och din ekonomi i hög grad vid köp av nya däck. Information om däckens rullmotstånd hittar du via däckets energimärkning. Vill du sänka din bränslekostnad utan att göra alltför mycket avkall på andra egenskaper är ett eco/energidäck något att titta närmare på. Söker du istället ett standarddäck som ger en behaglig resa kan komfort/prestandadäck vara för dig. Sportdäck har en utformning som framförallt ger bra grepp och extremt bra kurvtagning även i höga hastigheter och klarar höga temperaturer. Är du ute efter ett extremt ultra prestanda däck, kan det här vara ditt val.

Sommardäck från Däckteam

Välj rätt däck och kom ihåg att efterdra hjulbultarna

Däck, miljö och ekonomiska val

Viktigast ur miljösynpunkt är att välja däck med så lågt rullmotstånd som möjligt, men samtidigt bibehålla andra viktiga egenskaper såsom livslängd, grepp och köregenskaper. Ett däcks egenskaper är alltid kompromisser mellan flera olika krav och det är oftast omöjligt att framhäva enstaka egenskaper utan att andra påverkas. Värt att komma ihåg – det är inte alltid är det billigaste däcket som är det mest ekonomiska valet. Kvalitetsdäck som kostar lite mer vid inköp brukar många gånger betala igen den extra kostnaden i form av längre livslängd men framförallt genom ökad säkerhet.

 

Glöm inte att efterdra hjulbultarna

Har du precis bytt däck inför vintern eller sommaren, kom då ihåg att efterdra dina hjulbultar. Detta bör göras 5-10 mil efter däckbytet, oavsett om du bytt däcken själv eller om någon verkstad utfört skiftet åt dig. Personalen på våra Däckteamverkstäder brukar påminna om detta för att undvika att hjulbultar lossnar. Att efterdra hjulbultarna är något du enkelt kan göra hemma med hjälp av ett fälgkors.

HITTA DIN NÄRMASTE DÄCKVERKSTAD

Sök verkstad var du vill i landet eller klicka på “Hämta position” för att visa verkstäder där du befinner dig

Sportdäck hos Däckteam

Sportdäck kombinerar körglädje, fast väggrepp och kontroll. Genom samverkan mellan sportdäckets design, material och däckmönster anpassar sig däcket till underlaget vilket ger snabb, exakt styrrespons och säkra inbromsningar. Däckteam saluför bland annat Continental, Goodyear,Bridgestone, Yokohama och Nokian som tillhandahåller sportdäck med förbättrat grepp vid acceleration och kurvtagning. Olika avancerade teknologier gör däcket reaktivt med kortare bromssträckor som resultat, både på våta och torra vägar. Däckets unika gummiblandningen ger betydligt lägre rullmotstånd samt längre livslängd.

Eco/energi-däck hos Däckteam

Eco/energidäck kom stort efter att EU införde en däckmärkning 2012 som energideklarerar alla nytillverkade däck. Energimärkningen gör det lättare för bilister att välja de mest bränsleeffektiva, tysta och säkra däcken. Det är också en fördel för både miljön och plånboken – däcken är bland annat mer lättrullade, ger mindre avgaser och korta bromssträckor. Däckteam har flera olika eco/energidäck i sitt sortiment, exempelvis Continental, Goodyear, Bridgestone, Yokohama och Nokian. Dessa är ett state of the art-däck, perfekt för bilister som kör långt eller förare som är intresserade av låg bränsleförbrukning och liten miljöpåverkan. Däckets design ger hög säkerhet, ett förbättrat grepp på vått underlag samt korta bromssträckor. Du får även en stabil handling på både våt och torr vägbana.

Komfort/prestandadäck hos Däckteam

Komfort/prestandadäck presterar bra i både vått och torrt väglag, ofta med mycket gott betyg på vattenplaning. Däcken är stabila med bra köregenskaper, tål trycket vid höga hastigheter och har en låg bullernivå samt lågt rullmotstånd. Sammantaget är komfort/prestandadäck ämnade att ge en avslappnad och säker körning. Hos oss på Däckteam hittar du bland annat däck från Continental, Goodyear, Bridgestone, Yokohama och Nokian som är testade och utvecklade under tuffa förhållanden för att ge säker, stabil körning i hastigheter upp till 300 km/h. Däcket är tyst och har lång livslängd.