Vinterdäck

Ditt fordon ska ha vinterdäck från 1 december–31 mars om det är vinterväglag. Kraven gäller såväl tunga som lätta fordon. Vid val av vinterdäck finns olika val att ta ställning till och för att få ut maximalt av däcken är det viktigt att göra sitt däckval efter de körförhållanden man har. Ska jag välja dubbat eller dubbfritt vinterdäck? Det är nog den första frågan många ställer sig.

Stort utbud av vinterdäck från Däckteam

Däckteam är experten på vinterdäck

Det viktigaste när det gäller vinterdäck är kanske att byta i god tid. Rätt vad det är slår halkan till. Odubbade vinterdäck får monteras innan den 1 oktober och dubbade däck efter den 1 oktober om det inte blivit vinterväglag före det. Hur tidigt du bör byta däck beror givetvis på var i landet du bor och vilket väder det förväntas bli. Vintertid gäller minst 3 millimeters mönsterdjup för att din bil skall vara godkänd enligt lag. Läs polisens rekommendationer .

 

 

Är dina vinterdäck i bra skick?

 • Kolla mönsterdjupet
 • Kolla däcksidorna och slitbanan
 • Kolla huvudspåren
 • Kolla slitageformen på däcken
 • Rotera däcken position för jämnare slitage
 • Kolla lufttrycket
 • Dubbdäck
 • Nordiska friktionsdäck
 • EU friktionsdäck
 • Efterdra hjulbultarna
 • EU-Däckmärkning

Dubbdäck

Användning av dubbdäck är begränsad till perioden 1 oktober till 15 april, undantag gäller när det är eller förväntas bli vinterväglag. Enligt undersökningar som gjorts av trafikverket halveras dödsrisken på vinterunderlag för bilar utan ESP antisladdsystem med dubbdäck jämfört med dubbfria vinterdäck. Det är möjligt för kommuner att meddela förbud mot trafik med fordon som har dubbdäck på vissa vägar eller vägsträckor

Däckbalansering av dina nya vinterdäck

Nordiska friktionsdäck

Nordiska friktionsdäck är anpassade specifikt för nordiska vintervägar med högre säkerhet och framkomlighet i snö. De har generellt sett mycket bra bromssträcka och förbättrat grepp och dragförmåga även i djup snö.

Däckbalansering av dina nya vinterdäck

Centraleuropeiska friktionsdäck

De Centraleuropeiska friktionsdäcken är utvecklade för mer våt och slaskig väg samt torr asfalt, men har en låg prestanda på is och snö. Därför har de ibland svårt att uppfylla de krav som ställs på däck i nordiska klimat.

 

Däckbalansering av dina nya vinterdäck

Glöm inte efterdra hjulbultarna

Har du precis bytt däck inför vintern, kom då ihåg att efterdra dina hjulbultar. Detta bör göras 5-10 mil efter däckbytet, oavsett om du bytt däcken själv eller om någon verkstad utfört skiftet åt dig.

Personalen på våra Däckteamverkstäder brukar påminna om detta för att undvika att hjulbultar lossnar.

Efterdra hjulbultar på dina vinterdäck

Däckmärkning - ”European Tyre Label”

För att kunna ge standardiserad information om bränsleeffektivitet, våtgrepp och utvändigt däckljud har EU introducerat en obligatorisk däckmärkning för alla nya däck, det så kallade ”European Tyre Label”.

Energimärkningen visar däckets energiklass på en skala från A till G, med pilar från mörkt grönt till rött.

EU-Däckmärkning av dina däck

Olika typer av vinterdäck

Det finns en hel del olika typer av vinterdäck att välja mellan men det finns också en god anledning till detta. Olika typer av klimat och körmiljöer kräver däck med olika funktioner, till exempel är centraleuropeiska däck mer anpassade för slask medan nordiska däck är mer anpassade till extrem kyla samt snö- och isunderlag.

 

Däckens placering

Transportstyrelsen rekommenderar att de bästa däcken bör monteras bak på personbilar för bäst väggrepp och minska risken för överstyrning. Dock bör inte skillnaden mellan kvalitén på framdäcken och bakdäcken vara för stor då detta kan leda till understyrning som kan vara livsfarligt vid plötsliga undanmanövrer.

 

Är du osäker på kvalitén på dina vinterdäck? Låt någon på däckteams verkstäder ta sig en titt!

 

Winterstar vinterdäck

Regler och lagar om vinterdäck

Från och med 1 januari 2013 råder vinterdäckskrav för både lätta och tunga fordon, svensk- likväl som utlandsregistrerade. Detta innebär att man enligt lag i Sverige under perioden 1 december till och med 31 mars måste ha däck som uppfyller särskilda krav när det är vinterväglag. Vinterväglag definieras av att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Kravet att ha vinterdäck gäller samtliga axlar och på tunga fordon på drivande axlar.

 

För att bibehålla körsäkerhet är det viktigt att följa de lagar och regler som finns samt välja vinterdäck anpassade för just sina egna körbehov. Glöm inte heller att anpassa körningen och hastigheten utefter väderlek och potentiella trafikfaror!

Rätt däck för vinterunderlaget

HITTA DIN NÄRMASTE DÄCKVERKSTAD

Sök verkstad var du vill i landet eller klicka på “Hämta position” för att visa verkstäder där du befinner dig