Vinterdäck

När måste man ha vinterdäck? Ditt fordon ska ha vinterdäck från 1 december–31 mars om det är vinterväglag. Lagen om vinterdäck gäller såväl tunga som lätta fordon. Vid val av vinterdäck finns olika val att ta ställning till och för att få ut maximalt av däcken är det viktigt att göra sitt däckval efter de körförhållanden man har. Ska jag välja dubbat eller dubbfritt vinterdäck? Vi hjälper er med detta, boka tid för byte av vinterdäck idag.

Stort utbud av vinterdäck från Däckteam

Vad säger lagen om vinterdäck?

Enligt lag i Sverige måste man under perioden 1 december till och med 31 mars ha däck som uppfyller särskilda krav när det är vinterväglag. Vinterväglag definieras av att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Kravet att ha vinterdäck gäller samtliga axlar och på tunga fordon på drivande axlar. För att bibehålla körsäkerhet är det viktigt att följa de lagar och regler som finns samt välja vinterdäck anpassade för just sina egna körbehov. Gör ditt däckbyte på en av våra 150 verkstäder

Är dina vinterdäck i bra skick?

  • Se över mönsterdjupet
  • Se över däcksidorna och slitbanan
  • Se över huvudspåren
  • Se över slitageformen på däcken
  • Se över lufttrycket
bil med monterade vinterdäck
  • Dubbdäck
  • Nordiska vinterdäck
  • Friktionsdäck
  • Året-runt-däck
  • Friktionsdäck vs dubbdäck

Datum och lagar för dubbdäck

Användning av dubbdäck är begränsad till perioden 1 oktober till 15 april, undantag gäller när det är eller förväntas bli vinterväglag. Enligt undersökningar som gjorts av trafikverket halveras dödsrisken på vinterunderlag för bilar utan ESP antisladdsystem med dubbdäck jämfört med dubbfria vinterdäck. Det är möjligt för kommuner att meddela förbud mot trafik med fordon som har dubbdäck på vissa vägar eller vägsträckor

Vad är nordiska vinterdäck?

Nordiska vinterdäck är anpassade specifikt för nordiska vintervägar med högre säkerhet och framkomlighet i snö. De har generellt sett mycket bra bromssträcka och förbättrat grepp och dragförmåga även i djup snö.

Vad är friktionsdäck?

De Centraleuropeiska friktionsdäcken är utvecklade för mer våt och slaskig väg samt torr asfalt, men har en låg prestanda på is och snö. Därför har de ibland svårt att uppfylla de krav som ställs på däck i nordiska klimat.

 

Året-runt-däck - bra eller dåligt?

Vi på Däckteam väljer att inte saluföra så kallade “åretrunt-däck”. De lämpar sig varken på vintern eller sommaren enligt de senaste rönen.

Skillnaden mellan friktionsdäck och dubbdäck

Funderar du på friktionsdäck vs dubbdäck? Vad du ska välja beror på var, hur och när du använder din bil. Dessutom är det bra att väga in vilken erfarenhet du har som förare samt om du tidigare kört med dubbfria eller dubbade däck.

Alla olika typer av vinterdäck

Det finns en hel del olika typer av vinterdäck att välja mellan men det finns också en god anledning till detta. Vi lagerför bl.a. dubbdäck, nordiska vinterdäck och friktionsdäck från kända varumärken. Olika typer av klimat och körmiljöer kräver däck med olika funktioner, till exempel är centraleuropeiska däck mer anpassade för slask medan nordiska däck är mer anpassade till extrem kyla samt snö- och isunderlag.

 

Såhär ska dina vinterdäck monteras

Transportstyrelsen rekommenderar att de bästa däcken bör monteras bak på personbilar för bäst väggrepp och minska risken för överstyrning. Dock bör inte skillnaden mellan kvalitén på framdäcken och bakdäcken vara för stor då detta kan leda till understyrning som kan vara livsfarligt vid plötsliga undanmanövrer.

 

Är du osäker på kvalitén på dina vinterdäck? Låt någon på däckteams verkstäder ta sig en titt!

 

Bild på olika typer av vinterdäck

Däckteam är experter på vinterdäck

Det viktigaste när det gäller vinterdäck är kanske att byta i god tid. Rätt vad det är slår halkan till. Odubbade vinterdäck får monteras innan den 1 oktober och dubbade däck efter den 1 oktober om det inte blivit vinterväglag före det.

 

Hur tidigt du bör genomföra ditt däckbyte beror givetvis på var i landet du bor och vilket väder det förväntas bli. Vintertid gäller minst 3 millimeters mönsterdjup för att din bil skall vara godkänd enligt lag. Läs polisens rekommendationer kring vinterdäck. Kontakta din Däckteam verkstad för frågor angående vinterdäck och tidsbokning.

Däckteam är experter på vinterdäck

Vanliga frågor om vinterdäck

Den rekommenderade livslängden för vinterdäck i bruk är runt 6-10 år. Vinterdäckens skick och funktion påverkas inte bara av åldern, utan även av din körstil, hur vinterdäcket har förvarats, korrekt lufttryck, tillräckligt mönsterdjup samt korrekt hjulinställning.

Ett vinterdäck kan kosta alltifrån ett par hundralappar upp till några tusenlappar per vinterdäck beroende på kvalité och däckmärke.

Här på Däckteam har vi ett brett sortiment vinterdäck. Några av de populäraste däckmärkena att välja mellan är Bridgestone, Continental, Firestone, Goodyear, Michelin, Point S och Yokohama.

Ett dubbfritt vinterdäck som ofta benämns som det allra bästa är Continental ContiViking Contact 7. När det kommer till dubbdäck omnämns ofta Nokian Hakkapeliitta 10 som en av de absoluta favoriterna. Du är varmt välkommen att köpa dina vinterdäck hos din närmsta Däckteam-verkstad.

Om du är osäker på vilken däckdimension som passar din bil kan du ta hjälp av informationen på din bils registreringsbevis.

Man sitter i sin bil och kollar på mobilen

HITTA DIN NÄRMASTE DÄCKVERKSTAD

Sök verkstad var du vill i landet eller klicka på “Hämta position” för att visa verkstäder där du befinner dig