Vad är friktionsdäck?

Friktionsdäck, det vill säga dubbfria vinterdäck, tillverkas i ett gummi som ger högre friktion. Denna gummiblandning kombinerat med ett annorlunda däckmönster ger bättre fäste än gummit som normalt används för dubbdäck. Om du för det mesta kör på snöiga, blöta eller torra underlag under vintersäsongen är dubbfria vinterdäck ett bra val. Därmed är friktionsdäck populära bland annat i Stockholm och södra Sverige.

Däckhotell och däckförvaring på Däckteam

Köp dina friktionsdäck hos Däckteam

Om du planerar att köpa friktionsdäck bör du först fundera på vilket väglag du kommer att köra på mest. Dubbfria vinterdäck passar bra i Sveriges södra och mellersta delar samt i de flesta av våra större städer, där vissa vägar och områden kan ha dubbdäcksförbud. Du bör också välja dubbfria vinterdäck för nordiskt klimat och undvika däck för mellaneuropeiska väglag. Är du osäker på vilket däck som passar din bil och körstil är du välkommen in till oss, så hjälper vi dig.

 

Fördelar med friktionsdäck

  • lägre rullmotstånd
  • lägre ljudnivå
  • sliter mindre på våra vägar, vilket är bra både ekonomiskt och miljömässigt
bilmekaniker står med däck i händerna

Att tänka på vid val av friktionsdäck

Många tror att dubbfria vinterdäck är detsamma som året runt-däck. Det stämmer dock inte. Nordiska dubbfria vinterdäck har ett större mönsterdjup än allrounddäcken samt består av en gummiblandning anpassad för våra vinterväglag. Detta gummi åstadkommer större vägslitage än gummit i sommardäck, men mindre slitage än dubbar. Därför rekommenderar vi på Däckteam att du använder sommardäck på sommaren och vinterdäck på vintern för största möjliga säkerhet, prestanda och hänsyn till miljön. Friktionsdäck är en typ av vinterdäck, även om du får lov att använda det året om. Därmed ska däcken vara på när vintersäsongen träder in.

Vinterdäck

Så hanterar du dina dubbfria vinterdäck

När dina friktionsdäck är nya bör de köras in de första 50–100 milen för att sätta sig ordentligt på fälgen. Bra då att undvika exempelvis höga hastigheter och kraftiga inbromsningar. I övrigt är det bra att:

  • ha koll på däcktrycket, speciellt när du har kört ett tag efter däckbytet
  • märka upp däckens position på bilen för att kunna rotera dem och få ett jämnare slitage.
  • förvara däcken rätt, exempelvis på ett av våra däckhotell

 

Regler och lagar om friktionsdäck

Det är tillåtet att använda dubbfria vinterdäck året runt i Sverige då vi saknar en sommardäckslag. Dock måste däckdjupet vid vinterväglag vara minst 3 millimeter. Friktionsdäcken ska emellertid användas vid vinterväglag från 1 december till 31 mars. Denna lag gäller för både tunga och lätta fordon, även utlandsregistrerade som vistas i landet när det är vintersäsong. Viktigt är att välja dubbfria vinterdäck som passar dig och din bil och att anpassa farten efter väder.

Däckteam är experter på vinterdäck

HITTA DIN NÄRMASTE DÄCKVERKSTAD

Sök verkstad var du vill i landet eller klicka på “Hämta position” för att visa verkstäder där du befinner dig