Byta till sommardäck

När ska man byta till sommardäck? Efter den 31 mars kan du byta till sommardäck och ha på dessa fram till 30 november såvida vinterväglag inte råder. Dubbdäck är tillåtet fram tills 15 april såvida det inte är vinterväglag.

Mellan 1 april och 30 november är du alltså inte längre lagstadgat tvungen att köra med vinterdäck och får då använda sommardäck.

När ska man byta till sommardäck 2023?

Lagen säger att du måste ha vinterdäck från 1 december till 31 mars om det råder vinterväglag. Efter den 31 mars kan du byta till sommardäck och ha på dessa fram till 30 november såvida vinterväglag inte råder.

 

Men på grund av att Sverige sträcker sig över flera klimatzoner avgör du bäst själv när det passar bäst att byta till sommardäck. Risken för vinterväglag ska helst vara minimal. Vinterväglag definieras av snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen.

 

Om du är osäker kan du kontakta polisen, som avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig. Tänk på att boka tid hos oss i förväg, så hjälper vi dig byta till sommardäck på endast några minuter.

Byta till sommardäck

Lagar och regler för sommardäck

Efter den 31 mars får du enligt lagen byta till sommardäck och ha på dessa fram till 30 november såvida vinterväglag inte råder. Om du byter däck tidigare är det risk att du kör med sommardäck på vinterväglag, vilket är farligt och olagligt. Polisen kan då ge dig böter på upp till 1000 kronor. Om du vill veta mer kan du läsa vår guide där vi besvarar frågan, får man ha vinterdäck på sommaren?

 

Det är även olagligt att köra med dubbdäck efter den 15 april om det inte råder vinterväglag. Du riskerar även här att få böter på upp till 1000 kronor, förutsatt att du kör med dubbdäck på sommarväglag efter den 15 april. Det är polisen som har tolkningsföreträde vilket innebär att de avgör om det råder vinterväglag eller inte.

 

OBS! Det är olagligt att köra med dubbdäck på sommaren, men det är däremot tillåtet att köra med odubbade vinterdäck, så kallade friktionsdäck, med ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter.

Mekaniker byter däck

Varför det är viktigt att byta till sommardäck

Flera allvarliga risker kan uppstå om du inte byter till sommardäck i tid, bland annat:

 

  • Längre bromssträcka med vinterdäck eftersom att de har en mjukare gummiblandning än sommardäck
  • Vinterdäck får försämrade köregenskaper i varma temperaturer vilket gör det farligt att köra med dem på sommaren
  • Vinterdäck slits snabbare på sommaren vilket kan bli kostsamt
  • Polisen kan ge dig böter på upp till 1000 kronor

 

Boka tid hos närmaste Däckteamverkstad så hjälper vi dig byta till sommardäck!

Bilkmekaniker genomför ett däckbyte

Vi hjälper dig med ditt byte av sommardäck

Kom in till en Däckteamverkstad nära dig så får du rätt sommardäck till din bil. Vi har 150 verkstäder runt om i landet som kan hjälpa dig med däckbytet. Du bokar enkelt via tidsbokningen online, e-post eller telefon.

 

Vid däckbytet kontrollerar vi även mönsterdjupet på dina sommardäck samt slitaget för att du ska kunna köra säkert på vägarna. Vi erbjuder en rad olika tilläggstjänster som exempelvis däckhotell där vi förvarar dina vinterdäck över sommaren. Om du är intresserad av att byta till tysta sommardäck kan vi självklart hjälpa dig med det också. Kom in och byt till sommardäck under 31 mars – 15 april!

Mekaniker byter däck

Boka tid för byte av sommardäck 2023

Vi har 150 verkstäder runt om i landet som kan hjälpa dig med däckbytet. Du bokar enkelt via tidsbokningen online, eller via e-post eller telefon. Välkommen in!

Vanliga frågor om sommardäck

Du bör byta till sommardäck mellan 31 mars – 15 april sålänge det inte råder vinterväglag.

Enligt lag är det tillåtet att köra med dubbdäck fram till 15 april, därefter ska du ha sommardäck om det inte råder vinterväglag.

Sommardäck håller i cirka 5 år, men det varierar beroende på körstil, däcktillverkare, vägunderlag, förvaring, lufttryck och hjulinställningar.

1,6 millimeter är det minsta tillåtna mönsterdjupet för sommardäck.

Man sitter i sin bil och kollar på mobilen