Dubbdäck

Dubbdäck får användas som vinterdäck från och med 1 oktober till och med 15 april. Skulle det bli eller förväntas bli vinterväglag utöver denna period är de tillåtna då också. Till skillnad från friktionsdäck har dubbdäck grövre mönster, därtill små metallpiggar, så kallade dubbar, som sticker ut från däckets slitbana. Dubbarna ger kortast bromssträcka och ett bättre grepp när det är blixthalka och andra slags isväglag.

dubbdäck

Använd dubbdäck när vinterväglag råder

Vi på Däckteam ser till att du har säkra dubbdäck när vinterväglag råder – alltså när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är inte alltid helt enkelt att avgöra om det är vinterväglag eller inte men definitionen av vinterväglag är: ”Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen”. Det är polisen som avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig. Däcken med störst mönsterdjup och bäst dubbar ska monteras bak på fordonet för att minska risken för sladd när du bromsar eller svänger. Det gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar. Du behöver bestämma dig för dubbade däck eller vinterdäck utan dubb, det vill säga friktionsdäck – det får inte förekomma både och på samma fordon.

 

Är dubbdäck något för mig?

  • Använder du bilen ofta under vinterhalvåret?
  • Vad brukar du ha för väglag där du bor?
  • Prioriterar du kortast bromssträcka och bästa isgrepp före lägsta ljudnivå i bilen?
Vinterdäck - dubbdäck eller dubbfria däck

Viktigt att tänka på vid val av dubbdäck

Bra dubbdäck är en viktig affär. Se därför till att märket du väljer är seriöst liksom att modellen stämmer överens med din bil och dess totalvikt. Hos oss hittar du två av dubbdäcken som tampas i toppen på alla tester: Continental IceContact 3 och Nokian Hakkapeliitta 9. Är du osäker på vad du ska välja är du varmt välkommen in till ditt närmaste Däckteam.

 

Så hanterar du dina dubbdäck

  • Förvara hjulen rätt – var på den säkra sidan och förvara dina däck på ett däckhotell hos din närmaste Däckteamverkstad.
  • Kontrollera slitaget i god tid före montering.
  • Märk upp däckens position på din bil och rotera dem för ett jämnare slitage.
  • Håll kontroll på däcktrycket, särskilt ett par körningar efter bytet till dubbade däck.
Däckteam är experter på vinterdäck

Regler och lagar för dubbdäck

Lagen för dubbdäck säger att du måste använda dubbdäck eller odubbade friktionsdäck vid vinterväglag från 1 december-31 mars. Detta gäller för både lätta och tunga fordon som är svensk- eller utlandsregistrerade och som vistas i Sverige under den angivna perioden. Dubbdäck är förbjudna mellan 16 april-30 september samt på vissa gator i städerna året om. Viktigt är att följa dessa lagar, välja däck som ger dig en säker körning och anpassa hastigheten efter rådande väder. Läs mer på Transportstyrelsens hemsida här.

Man sitter i sin bil och kollar på mobilen

HITTA DIN NÄRMASTE DÄCKVERKSTAD

Sök verkstad var du vill i landet eller klicka på “Hämta position” för att visa verkstäder där du befinner dig