Byta till vinterdäck

Mellan 1 december och 31 mars måste du enligt lag använda vinterdäck om det råder vinterväglag. Med vinterväglag menas snö, is, snömodd eller frost på hela eller delar av vägbanan. Användning av dubbdäck är tillåtet mellan 1 oktober och 15 april. Att använda dubbdäck på andra datum är endast tillåtet om det är eller förväntas bli vinterväglag.

Vinterdäck

När ska man byta till vinterdäck 2023?

Mellan 1 december och 31 mars är det enligt svensk lag krav att köra med vinterdäck om det råder vinterväglag. Det vill säga när det finns snö, is eller modd på någon del av vägen. Dubbdäck är tillåtna mellan 1 oktober-15 april.

 

Vinterdäck kan antingen vara dubbade eller odubbade, fråga oss på Däckteam vilka däck vi rekommenderar utifrån dina körvanor och väderförhållanden.

 

Mönsterdjupet på vinterdäcken ska vara minst 3 millimeter och däcken ska vara avsedda för vinterbruk, det vill säga ha rätt gummiblandning, anpassad för kalla grader. Vissa undantag gäller för lagen om vinterdäck, givet att trafiksäkerheten inte äventyras. Det okej att köra utan att ha bytt till vinterdäck under angivna datum när ett fordon exempelvis provkörs eller bogseras till reparation.

Volvo med vinterdäck

Lagar och regler för vinterdäck

I Sverige har vi lag på när du ska byta till vinterdäck, oavsett om de är dubbade eller inte. Lagen gäller i hela landet. Under perioden 1 december till 31 mars ska du ha skiftat till vinterdäck vid vinterväglag. Kör du med dubbdäck får dessa användas från och med den 1 oktober och till den 15 april.

 

Observera att det av miljöskäl kan finnas lokala förbud mot dubbdäck. Det är heller inte tillåtet att köra med en kombination av dubbade och dubbfria vinterdäck. Alla däck måste vara av samma sort på ett och samma fordon.

Vinterdäck

Lokala förbud mot dubbdäck

I en del storstäder förekommer lokala förbud mot dubbdäck. I Stockholm råder förbud mot att använda dubbdäck på delar av Hornsgatan, Fleminggatan och Kungsgatan. I Göteborg är det förbjudet att använda dubbdäck på Friggagatan och Odinsgatan. Uppsala har dubbdäcksförbud på delar av Kungsgatan och Vaksalagatan.

 

Anledningen till att man infört lokala förbud mot dubbdäck är framförallt för att försöka minska bullernivån och slitaget på vägbanan. Ett annat viktigt skäl är att man vill minska spridningen av farliga partiklar och på så vis förbättra luftkvaliteten i innerstaden. Bryter man mot förbudet riskerar man att få böter på 1 000 kr.

Byta till vinterdäck

Vad händer om man kör med dubbdäck när det är förbjudet?

Om man kör med dubbdäck när det är förbjudet (såvida det inte råder vinterväglag) riskerar man att få böter på 1 000 kr. Även den som kör med dubbdäck på en väg med lokalt förbud mot dubbdäck riskerar böter på 1 000 kr.

 

Finns det förmildrande omständigheter kan man i vissa fall klara sig undan med en varning. Exempel på förmildrande omständigheter kan vara om det finns risk för eller förväntas kallare väder. Om vädret precis slagit om från kallare till mildare kan det också räknas som en förmildrande omständighet.

Man sitter i sin bil och kollar på mobilen

Alla olika typer av vinterdäck

Det finns en hel del olika typer av vinterdäck att välja mellan men det finns också en god anledning till detta. Vi lagerför bl.a. dubbdäck, nordiska vinterdäck och friktionsdäck från kända varumärken. Olika typer av klimat och körmiljöer kräver däck med olika funktioner. Exempelvis är centraleuropeiska däck mer anpassade för slask medan nordiska däck är mer anpassade till extrem kyla samt snö- och isunderlag.

 

Kan man blanda olika typer av vinterdäck?

Det är inte tillåtet att blanda olika däcktyper. Att använda vinterdäck av olika typer kan innebära fara för både förare och medtrafikanter. Samtliga däck på ett fordon ska vara av samma däcktyp. Det är alltså inte tillåtet att blanda t.ex. dubbdäck med dubbfria vinterdäck eller vinterdäck med sommardäck. Det rekommenderas även att man använder däck från samma fabrikat, åtminstone på samma hjulaxel. Däcken på respektive axel bör också vara i förhållandevis likvärdigt skick för att användningen ska fungera optimalt.

Bild på olika typer av vinterdäck

Såhär ska dina vinterdäck monteras

Transportstyrelsen rekommenderar att de bästa däcken bör monteras bak på personbilar för bäst väggrepp samt för att minska risken för överstyrning. Dock bör inte skillnaden mellan kvalitén på framdäcken och bakdäcken vara för stor då detta kan leda till understyrning som kan vara livsfarligt vid plötsliga undanmanöver.

Mekaniker gör ett däckbyte

Varför du bör byta till vinterdäck

Nedan hittar du de främsta anledningarna till att byta till vinterdäck:

 

  • Vinterdäck är anpassade för att tåla kalla väderförhållanden utan att tappa greppet.
  • Att skifta till vinterdäck gör körning på vinterväglag säkrare för dig själv och medtrafikanter.
  • Vinterdäck förkortar bromssträckan avsevärt på halt underlag.

 

Behöver du hjälp med att byta till vinterdäck på din bil? Du kan boka tid för däckbyte på någon av våra 150 däckverkstäder runt om i Sverige. Vi på Däckteam hjälper dig gärna att byta dina vinterdäck eller hitta de rätta vinterdäcken anpassade för just din bil. I samband med däckbytet ser vi även över mönsterdjupet på dina vinterdäck och balanserar om, utifall  det behövs.

Däckteam är experter på vinterdäck

Boka tid för byte av vinterdäck 2023

Vi har 150 verkstäder runt om i landet som kan hjälpa dig med däckbytet. Du bokar enkelt via tidsbokningen online, eller via e-post eller telefon. Välkommen in!

Vanliga frågor om vinterdäck

Man måste ha vinterdäck fram till 31 mars.

Vid vinterväglag måste man ha vinterdäck under datumen: 1 december – 31 mars.

Lagen säger att du måste använda vinterdäck vid vinterväglag under tidsperioden 1 december – 31 mars. Du får använda dubbdäck under tidsperioden 1 oktober – 15 april. Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april – 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Minsta tillåtna mönsterdjup för vinterdäck på personbilar är 3 mm.

Planera in så att du bytt till vinterdäck strax innan 1 december. Du måste använda vinterdäck vid vinterväglag under tidsperioden 1 december – 31 mars.

bil med monterade vinterdäck