Om Däckteam

Däckteam grundades 1990 och är idag Sveriges största kedja när det kommer till däck och fälgar. Vi på Däckteam hjälper dig som kund att hitta rätt däck till ditt fordon oavsett om det rör sig om personbil, lastbil eller traktor. På någon av våra anslutna verkstäder, som i dagsläget är ca 150 st runt om i Sverige, kan du få hjälp med allt från däckskifte till däckförvaring. Varmt välkommen in till oss!

Hjulet brukar oftast hållas fram som världens bästa främsta uppfinning, och utan tvivel så innebar hjulet en enorm revolution för mänskligheten när det gäller hur vi transporterar både gods och människor. Tidigt upptäckte man också att det material, med vilket man belägger hjulets yta, har stor påverkan på hur effektivt dessa transporter kan genomföras. Gummi har länge varit det dominerande materialet när det handlar om tillverkning av däck och detta beror på gummits oöverträffade egenskaper vid grepp mot underlaget utan att skapa alltför mycket friktion.

Sedan de första däcken producerades så har mycket hänt på detta område och idag så är utveckling av ett nytt däck en högteknologisk process som tar flera år varje gång. Beroende på vilket fordon däcket produceras för och vilket klimat det kommer att användas i så ställs olika krav på gummits exakta sammansättning och saker som mönsterdjup och övrigt utseende spelar också in.

På Däckteam så har vi marknadens bästa däck. Vi säljer bildäck från världens ledande tillverkare av däck för personbilar, lastbilar och traktorer. Vi har dessutom däck för olika underlag och olika klimat och väglag. Kom ihåg att det är lag på att skifta från vinterdäck till sommardäck och tvärtom under vissa tider på året och som bilförare är du själv skyldig att se till att du kör med rätt typ av däck under rätt tid på året. Om du behöver hjälp med att skifta däck eller undrar över något, till exempel om dina däck håller rätt kvalitet och mönsterdjup, så är du välkommen in till någon av våra verkstäder så kan vi hjälpa dig eller svara på dina frågor.

Personbilar

När det gäller däck för personbilar så ställs speciella krav på både mönster och materialsammansättning eftersom dessa enligt lag måste finnas i två utföranden för varje bil: vinterdäck och sommardäck. Bägge däcktyper ska dock ge ett bra grepp mot underlaget och minimera risken för att få sladd när man kör på svenska vägar oavsett årstid. Samtidigt så ska däcken vara konstruerade så att de inte skapar alltför mycket friktion mot underlaget, eftersom detta sliter på däcket och gör så att bilen förbrukar mer bränsle än nödvändigt. Detta i sin tur är inte enbart en ekonomisk fråga eftersom både bensin, diesel och övriga drivmedel kostar pengar, utan också en fråga om miljöpåverkan och därmed något som vi arbetar extra intensivt med här på Däckteam.

Förutom valet av rätt däck för bilen, så är det också viktigt att däcken kalibreras på rätt sätt för just den aktuella bilen. Detta för att dess köregenskaper ska bli optimala. Dessa finjusteringar består bland annat av att se till att däcken har exakt rätt tryck samt att däcken är rakt riktade framåt genom korrekt hjulinställning. Att byta och ställa in däcken på rätt sätt kan vara svårt om man saknar erfarenhet och därför är detta något som vi självklart hjälper till med på någon av våra anslutna verkstäder, samtidigt som du själv tar en kopp kaffe eller ägnar dig åt något annat.

Lastbilar

Till skillnad från däck för personbilar så måste däck för lastbilar klara av oerhört hög belastning, ibland flera hundra ton av last. Lastbilsdäck är därför både tyngre och mer rejält konstruerade än bildäck, även om de vid första anblicken se ganska lika ut. Vidare så använder man på lastbilar olika däck beroende på vilken axel på lastbilen som däcken ska sitta. De tre typer av axlar som finns är drivaxel, bakaxel och traileraxel, och på Däckteam så hittar du däck till alla dessa typer av axlar.

En annan sak, förutom vilken typ av axeln som däcken ska sitta på, är att välja rätt dimensioner. Om detta är något som du behöver hjälp med att mäta upp eller ta reda på så kan du givetvis få det hos flera av våra verkstäder. Vi kan också hjälpa dig att montera däcken på lastbilen så att det blir trafiksäkert och fackmannamässigt utfört.

Precis som med personbilar så är det av stor vikt att däcken för lastbilar även de är rätt inställda. Eftersom en lastbil ofta är ett mycket tungt lastat fordon så kan felaktiga däck innebära en mycket stor extra kostnad i form av ökad bränsleförbrukning, men också en stor trafikfara med katastrofala följder vid en eventuell olycka till följd av dåliga däck.

Traktorer

Traktorer har länge haft sin givna plats på landets alla skogs- och lantbruk och för många är en traktor det självklara valet när krav finns på ett tåligt och kraftfullt fordon som klarar av att ta sig fram i grov terräng.

Traktorer har två typer av däck mellan vilka det är mycket stor skillnad. Dels så finns framdäck för traktorer, och dessa är förhållandevis små i jämförelse med bakdäcken. De senare är istället stora och grova och har i regel ett mycket djupt mönster. Bakdäcken är de som förmedlar traktorns kraft mot underlaget och gör att fordonet så lätt kan ta sig fram, även i mycket svår terräng såsom skog eller leriga åkrar.

Förutom den mycket stora skillnaden i storlek som finns mellan bakdäck på traktorer och övriga typer av däck, på till exempel personbilar eller lastbilar, så är däck på traktorer annorlunda i sin sammansättning av gummi. Däck till traktorer är hårdare och mindre flexibla i sin konstruktion (och naturligtvis mycket tjockare).

Få hjälp av Däckteam

Genomgående för alla typer av produkter och tjänster som vi erbjuder på Däckteam är att vi ställer höga krav på både kvalitet och miljövänligt tänkande. Därför kan du vara säker på att du också får bästa tänkbara ekonomi i ditt val när du väljer däck och verkstad genom oss: miljövänliga däck är nämligen också skonsamma mot plånboken.