Lastbilsdäck

Det är inte helt lätt att veta vilket däck som passa just sin egen körning. Vi rekommenderar dig därför att ta kontakt med din närmsta Däckteamverkstad för bästa råd och hjälp vid ditt köp av lastbilsdäck.

Lastbilsdäck från Däckteam

Det finns flera olika typer lastbilsdäck på marknaden och vi på Däckteam klassar dem i tre olika kategorier nämligen Premium, Standard (Quality) och Budget.

Vid köp av ett premiumdäck uppnår man ett däck av högsta kvalitet, låg kilometerkostnad, bra dragförmåga samt en bra stomme att regummera på, alternativt som går att sälja.

 

Att läsa av lastbilsdäckets dimension:

På sidan av alla däck står däckets dimension, exempel: 385/65R22,5.

 

  • 385 är sektionsbredden av däcket i mm.
  • 65 är höjden av sidovägg i % av däckets sektionsbredd.
  • R står för Radial, står det – alternativt D så är det ett diagonaldäck
  • 22,5 är storleken på den fälg i Tum som däcket är anpassat till.
lastbilsdäck på lastbilar längst vägen
  • Vinterväglag och lastbilsdäck

Vinterväglag och lastbilsdäck

Bilar med en totalvikt på över 3,5 ton ska ha vinterdäck eller liknande utrustning på alla drivaxlar då vinterväglag råder. Under perioden 1 december – 31 mars eller vid vinterväglag skall tunga fordon ha ett mönsterdjup på minst 5 mm.

Lufttrycket i lastbilsdäcket

Att ha korrekt lufttryck i däcken är viktigt oavsett vilken typ av fordon man kör, men när det kommer till lastbilar är det kanske ännu viktigare. Lastbilar som kör med för lågt tryck i däcken är mer osäkra på vägarna eftersom det påverkar bromssträckan och väggreppet väsentligt. Som förare av en lastbil, bör du därför kontrollera däckens lufttryck ofta. Ett däck med korrekt lufttryck minskar dessutom slitage och rullmotstånd, här finns det mycket pengar att spara.

 

Vilket lufttryck ditt däck ska ha beror helt på vilken typ av lastbil du kör. Alla däck har även sina egna specifikationer som ska följas och vissa däck behöver exempelvis mindre luft än andra. Det är viktigt att du ser över vilket tryck som rekommenderas för just dina däck och ditt fordon.

Lastbilsdäck

Problem längs vägen?

Anslut dig kostnadsfritt till Däckteam24, vår egen däckjour som vänder sig till dig som företagare. Som ansluten till Däckteam24:as däckjour hjälper vi dig oavsett om du befinner dig i Sverige eller i övriga Europa. Vid eventuella problem finns vi för dig 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, 365 dagar om året.

 

Du alltid välkommen att anslut dig kostnadsfritt hos din närmsta Däckteamverkstad.

Och kom ihåg att däcket är det ända som har kontakt med vägen!

 

Däckjour till lastbilar

HITTA DIN NÄRMASTE DÄCKVERKSTAD

Sök verkstad var du vill i landet eller klicka på “Hämta position” för att visa verkstäder där du befinner dig