09 maj 2022

Måste samtliga däck på en personbil vara av samma typ?

Måste samtliga däck vara av samma typ? Ja, alla däcken på en personbil ska vara av samma typ. Det innebär att du inte kan blanda olika typer av däck på bilen. Dock finns det undantag och i denna artikeln går vi igenom vilka dessa är.

Hög med bildäck

Sammanfattning

  • Alla däcken på en personbil ska vara av samma typ.
  • Du kan inte ha dubbade och odubbade däck monterade samtidigt.
  • Det är dock tillåtet att blanda däck vid en nödsituation, ex. om man får punktering.
  • Däck på samma axel ska alltid ha samma dimension.
  • Det är tillåtet att att ha sommar- eller vinterdäck med olika mönsterdjup, men det är rekommenderat att alla däcken har samma mönsterdjup.
  • Det inte är rekommenderat att blanda olika däckmärken eller slitbanemönster.
  • En del sportbilar kräver dock olika däck fram och bak, ex. Corvette och Lamborghini.

 

En personbil ska ha fyra däck av samma sort

Du kan exempelvis inte ha dubbade och odubbade däck monterade samtidigt. Detsamma gäller sommardäck, och vinterdäck – ja, praktiskt taget alla typer av däck. Enligt lag ska personbilen ha fyra däck av samma sort.

Det är dock tillåtet att blanda däck vid en nödsituation. Om du exempelvis får punktering när du är ute och kör med vinterdäck är det tillåtet att använda en annan typ av däck, exempelvis ett sommardäck, tills däcket är lagat.

Måste alla däck ha samma dimension?

Däck på samma axel ska alltid ha samma dimension. Du ska aldrig ha olika däckdimensioner på samma axel. Det innebär att de två framdäcken ska vara identiska och ha samma dimension och de två bakdäcken ska ha samma dimension.

Däremot går det bra att ha däck med olika dimensioner fram och bak, så länge de fyra däcken är av samma typ.

Måste alla däcken ha samma mönsterdjup?

Det är tillåtet att att ha sommar- eller vinterdäck med olika mönsterdjup, men det är rekommenderat att alla däcken har samma mönsterdjup. Enligt lag kan du köra med däck med olika mönsterdjup så länge samtliga däck uppfyller minimikraven. Ett sommardäck ska ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm och vinterdäck måste ha minst 3 mm. Det är naturligtvis bättre att ha samma mönsterdjup på alla fyra däck eftersom det ger säkrare och stabilare körning. Det är också enklare att hålla koll på mönsterdjupet på däcken om alla fyra däck har samma grad av slitage.

Det är däremot tillåtet att exempelvis byta ut två av dina däck och behålla de andra två. Nya däck har större mönsterdjup än använda däck och därför kommer dina två nya däck ha ett djupare däckmönster och bättre grepp än de äldre däcken på bilen. Många däcktillverkare rekommenderar därför att de två nya däcken monteras på den bakre axeln eftersom ett bättre grepp på bakaxeln gör bilen stabilare på hala underlag och minskar risken för överstyrning. Det finns dock undantag, exempelvis om bilen har framhjulsdrift. Då kan det istället vara bättre att montera de nya hjulen på framaxeln.

Olika däck bak och fram av samma typ är inte tillåtet, men olika mönsterdjup fram och bak är däremot tillåtet. För alltid fordonstillverkarens anvisningar och ta hjälp av en däckexpert från någon av Däckteams verkstäder för att säkerställa att däcken på din bil är säkra.

Kan jag blanda olika däckmärken och slitbanemönster på mitt fordon?

Däcktillverkare och däckverkstäder rekommenderar att samma däck används för fordonets samtliga hjulplatser. Det innebär att det inte är rekommenderat att blanda olika däckmärken eller slitbanemönster. Du bör använda däck av samma varumärke, slitbanemönster, storlek och belastningsindex både för fram- och bakdäcken för maximal prestanda och säkerhet.

Ibland, exempelvis på grund av tillgänglighet eller ekonomiska skäl, kan det dock vara nödvändigt att blanda däckmärken och slitbanemönster. Det är tillåtet så länge däcken på samma axel är av samma varumärke och med samma slitbanemönster. Det är även tillåtet att blanda belastningsindex och hastighetsindex så länge de uppfyller fordonstillverkarens minimikrav. Det däckpar som har den högre märkningen ska i detta fall monteras på bakaxeln.

Kom ihåg att däcken alltid måste överensstämma med de rekommendationer som fordonstillverkaren angett gällande storlek, belastningsindex och hastighetsklass. Om du är osäker vad som gäller är det bäst att rådgöra med en auktoriserad däckspecialist.

Om bilen har dubbdäck, måste även släpvagnen ha det?

Ja, om bilen som kör släpvagnen har dubbdäck så ska även släpvagnen ha dubbdäck. Det motsatta gäller dock inte, vilket innebär att bilen inte behöver ha dubbdäck om släpvagnen har det.

Viktigt information för dig som kör en fyrhjulsdriven bil

Om du har en fyrhjulsdriven bil är det extra viktigt att se till att samtliga fyra däck har ungefär samma slitage. Om däcken har olika slitage kan systemet i bilen misstolka en situation och koppla på fyrhjulsdriften i onödan vilket i sin tur kan skada kraftöverföringen.

Fun fact: Vissa sportbilar kräver olika däck bak och fram

I början av artikeln ställde vid oss frågan, måste alla däck vara av samma typ? Det generella svaret är ja, men det finns vissa undantag. En del sportbilar kräver faktiskt olika däck fram och bak. Sportbilsmärken som Corvette, Lamborghini och andra liknande bilmärken körs ofta med större däck bak än fram. Bakdäcken ska vara bredare och större medan framdäcken ska vara mindre och smalare.

Det är dock viktigt att komma ihåg att dessa sportbilar är konstruerade för att ha olika typ av däck fram och bak. Det gäller inte alla sportbilar och det gäller framför allt inte vanliga personbilar. Vanliga personbilar ska alltid ha samma typ av däck på samtliga hjulplatser.

Ta hjälp av en däckexpert om du är osäker

För att sammanfatta ska samtliga däck på en personbil vara av samma typ, däremot kan du ha däck med olika mönsterdjup, dimensioner och slitbanemönster så länge de uppfyller fordonstillverkarens rekommendationer. Däcken på samma axel måste alltid vara identiska för att garantera säker körning.

Att köra med fel däck kan innebära stor fara för dig och andra trafikanter. Om du är osäker kring vad som gäller för just din bil och dina däck är det bäst att ta hjälp av en auktoriserad däckspecialist. Välkommen till någon av Däckteams 150 verkstäder landet över. Här kan du få rådgivning från erfarna däckexperter som säkerställer att du har rätt däck för din bil.

Hitta en däckverkstad nära dig

Fler artiklar

Byta till sommardäck
Artiklar

Allt om tysta sommardäck

Vilka sommardäck ska du köpa för att få det så tyst som möjligt i din bil? Vi går igenom allt du behöver veta och listar däck med bevisat låg bullernivå.

Läs mer
Hastighetsindex för däck
Artiklar

Hastighetsindex för däck

Hastighetsindex är en markering på däcket som anger den maximala hastigheten däcket klarar av.

Läs mer
Belastningsindex däck
Artiklar

Belastningsindex för däck

Ta reda på den högsta belastningen ditt däck klarar av. Kolla in vår enkla tabell och ta även del av annan information som är viktig att veta.

Läs mer