24 januari 2022

Allt om tysta sommardäck

Byta till sommardäck

De allra flesta bilägare ogillar när buller och oljud från däcken överröstar ljudet från motorn. Det är oftast vid hastigheter över 50 kilometer i timmen som bullret från däcken tränger in i kupén. Ibland kan ljudet vara så högt att det är svårt att prata med medpassagerare eller höra ljudet från radion. Problemet uppstår ofta när man byter från vinterdäck till sommardäck.

Som tur är finns det lösningar på problemet. Det finns nämligen tysta sommardäck som gör att du slipper oönskat buller. De tystaste sommardäcken är nödvändigtvis inte de dyraste. Tack vare EU:s direktiv för däckmärkning är det idag enklare att hitta bra och prisvärda sommardäck som ger ökad komfort. Numera mäts alla däck efter samma standard och däcktillverkarna måste skriva ut decibelljudet (dB-värde) för alla däck. De gör att du kan köra på vägarna och lyssna på radio eller prata med dina medpassagerare utan att störas av oljud och buller.

 

Vilka sommardäck är tystast?

Att hitta det tystaste sommardäcket är inte helt lätt, men som tur är finns det bra däcktester som experimenterat kring detta. Tidningen Vi Bilägare har genomfört ett test med tre tysta sommardäck som är utrustade med en bullerdämpande teknik. För att ta reda på om den nya tekniken fungerande testades identiska däck med och utan bullerdämpande material. Tidningen testade däck i tre storlekar:

  • 20 tum på en Volvo V90
  • 17 tum på en Volvo V90
  • 16 tum på en Ford Focus

 

Under testet mättes ljudnivån i kupén under 10 sekunder med hjälp av det avancerade mätinstrumentet Brül & Kjaer 2260 Investigator. Mätningarna ägde rum på två olika teststräckor i Uppland på slät respektive grov asfalt. Sommardäcken testades i fyra olika hastigheter: 70, 90 och 110 km/h samt frirull 110-90 km/h. Ett genomsnittligt dB-värde för respektive sommardäck, sträcka och hastighet beräknades. Utöver resultatet från mätningarna noterade även varje förare sin subjektiva uppfattning om bullerdämpningen.

Resultatet överraskade testgruppen eftersom det visade sig att sig att bullerdämpningen var tydligast på mindre däck i en bil med sämre ljudisolering. Med 20-tumsdäcken var skillnaden på grov asfalt märkbar, men med 17-tumsdäcken märktes knappt någon skillnad med eller utan bullerdämpning. När 16-tumsdäcken testades var det en märkbar skillnad både på grov och fin asfalt, vilket förvånade testgruppen. Du kan läsa hela Vi Bilägares test här.

 

Vad kostar tysta sommardäck?

Kostnaden för tysta sommardäck varierar, men generellt kan du räkna med ett prispåslag på 10-15 % jämfört med samma däckmodell utan ljuddämpande material. Det lönar sig därför att jämföra modeller från olika däcktillverkare innan du köper dina sommardäck.

 

Vad heter de olika bullerdämpande teknikerna?

Det finns flera olika tekniker för att minska buller och oljud från däcken. Dessutom är det många däcktillverkare som sätter sina egna namn och förkortningar på teknikerna de skapat. Följande förkortningar är namn på bullerdämpande tekniker:

 

Kan man minska bullret utan att köpa tystare sommardäck?

Det finns vissa saker du kan göra för att minska bullernivån i kupén utan att byta till tysta sommardäck. Först och främst bör du se till att sommardäcken på bilen är rekommenderade av biltillverkaren. Däcken ska inte bryta mot några EU-bestämmelser. Du kan även byta till en lägre fartklass på sommardäcket, men innan bytet bör du kolla med din däckleverantör för att säkerställa att du inte bryter mot några regler. Undvik också punkteringsfria däck eftersom de har en hårdare stomme som kan ge upphov till buller.

Andra faktorer som kan minska bullret är vägunderlaget och typ av bil. Exempelvis bör du undvika att åka på vägar med grovt underlag. En cab med stängt tak låter dubbelt så högt än en bil med fast tak. Vissa bilar, exempelvis en SUV, ger mer vindbrus. Även elbilar kan vara bullriga eftersom inget eller lite brus kommer från motorn, vilket gör att däckljudet uppfattas som högre.

 

Chansa inte – låt en däckexpert hjälpa dig

Det finns ett stort utbud av olika tysta sommardäck och de olika modellerna har sina för- och nackdelar. Det är viktigt att du väljer däck som passar ditt behov och din bil. Fel däckval utsätter dig för en onödig risk och därför är det bättre att ta hjälp av en däckexpert för att hitta rätt i däckdjungeln. Du är varmt välkommen in till någon av Däckteams 150 verkstäder när du vill skaffa tysta sommardäck. På plats kan du ta del av ett stort sortiment av tysta sommardäck samtidigt som du får hjälp från våra duktiga däckexperter. Välkommen!

Hitta en verkstad nära dig här!

Fler artiklar

Artiklar

Får man ha vinterdäck på sommaren?

Uppskattningsvis är det 250 000 svenskar som kör med vinterdäck under sommarhalvåret. Vi listar fem potentiellt livsfarliga anledningar till att inte göra detta.

Läs mer
bilmekaniker står med däck i händerna
Artiklar

Allt om mönsterdjup på sommardäck

Vilket mönsterdjup behöver dina sommardäck ha för att vara lagliga?

Läs mer
Belastningsindex däck
Artiklar

Belastningsindex för däck

Ta reda på den högsta belastningen ditt däck klarar av. Kolla in vår enkla tabell och ta även del av annan information som är viktig att veta.

Läs mer