Vinterdäck datum & lagar 2023

Vinterdäck på bilen under vintertid kan vara skillnaden mellan liv och död ute i trafiken. Men det är också ett lagkrav att din bil har vinterdäck under vissa datum och förhållanden. Det är du som förare som är skyldig att ha koll på detta. Här nedan går vi igenom vad lagen säger.

Däckservice på Däckteam

Vinterdäck 1 december - 31 mars

Mellan den 1:a december och 31:a mars är det lag på att använda vinterdäck om vinterväglag råder. Reglerna gäller även utländska fordon och vid resa till och från utlandet samt om bilen drar ett släp, då måste även däcken på släpet ha godkända vinterdäck. En annan regel som är viktig att komma ihåg är att dina vinterdäck måste ha ett mönsterdjup på minst 3mm.

 

Dubbdäck 1 oktober – 15 april

Under den här tidsperioden är det lagligt att ha dubbdäck, oavsett hur väglaget ser ut. Den första oktober kan du alltså byta till dubbdäck oavsett om det råder eller befaras vinterväglag eller inte. Utanför den här tidsperioden får du endast använda dubbdäck om det är eller förväntas vinterväglag.

Volvo med vinterdäck

Vad menas med vinterväglag?

Vinterväglag innebär att det finns snö, snömodd, is eller frost på någon del av körbanan. Tänk på att även vägrenen räknas in till vägbanan.

 

När är det vinterväglag?

Det är svårt att säga exakt under vilken period det är vinterväglag eftersom det kan variera kraftigt mellan olika år. Vinterväglaget i norra Sverige brukar pågå under en längre period än i de södra delarna. Räkna med att vinterväglaget kan börja redan 1:a oktober när det är tillåtet att byta till dubbdäck. Den som bryter mot reglerna riskerar ett bötesbelopp på 1 200 kr. Se därför till att byta till vinterdäck i tid och att alla fyra vinterdäck är godkända för körning.

Vanliga frågor om vinterdäck

Du får använda dubbdäck från 1:a oktober till 15:e april, eller längre om vinterväglag fortfarande råder.

Under tidsperioden 16:e april till 30:e september är det inte lagligt med dubbdäck om inte vinterväglag råder.

Under tidsperioden 1:a december till 31:a mars måste du ha vinterdäck om vinterväglag råder.

Du ska byta till vinterdäck när vinterväglag råder eller befaras, men senast 1:a december bör du ha bytt.

När det är snö, snömodd, is eller frost på någon del av vägbanan eller vägrenen.

Däck-Tim

HITTA DIN NÄRMASTE DÄCKVERKSTAD

Sök verkstad var du vill i landet eller klicka på “Hämta position” för att visa verkstäder där du befinner dig