29 juli 2022

Ukrainakriget orsakar brist på dubbdäck

I Norden råder det brist på dubbdäck som en effekt av kriget i Ukraina. Detta till stor del eftersom många däckföretag har lagt sin tillverkning i Ryssland som genom sanktioner tvingats stänga fabrikerna och strypa leveransen.

Brist på dubbdäck

Rysktillverkade dubbdäck förändrar däckmarknaden

Då många av dubbdäcken tillverkas i ryska fabriker som nu fått stänga ner på grund av sanktionerna, ökar oron för att det blir svårt att hitta däck till hösten. Dock har många däcktillverkare även fabriker i Europa, men trots detta kommer man märka av en begränsad produktion.

Dessutom är det dyrare att tillverka däck i Europa vilket av förklarliga skäl kommer leda till högre priser på de dubbdäck som finns tillgängliga. 16 % är den minsta ökningen som förutspås.

Visserligen kommer produktionen att läggas om men man kan inte göra det i alltför stor skala, då det krävs dubbmaskiner som det är brist på. Effekterna som man kommer märka i Norden är inte helt tydliga ännu men helt klart kommer man känna av en förändring i form av:

  • Högre priser
  • Svårare att få tag i dubbdäck
  • Längre leveranstider
  • Friktionsdäck kommer till stor del ersätta dubbdäcken

Friktionsdäck tar över

Det är möjligt att friktionsdäck kommer ta över mer och mer. På många håll i landet går det lika bra att köra med dessa men i norra delen av Sverige och Finland är det oftast dubbdäck som gäller på grund av det mycket isiga och snöiga väglaget där friktionsdäck inte gör tillräckligt av jobbet.

Köp nya dubbdäck i tid

Det förutspås att dubbdäck kommer bli en bristvara under höst och vinter 2022/2023. Sommaren i Sverige går snabbt över och det är hög tid att tänka på att eventuellt köpa nya dubbdäck i tid – detta eftersom tillgången på nya dubbdäck kan bli ordentligt skral till hösten, i alla fall av vissa sorter. Om dina befintliga dubbdäck är nötta bör du därför se till att införskaffa nya däck så fort som möjligt – innan lagret töms och priserna skenar.

Kolla slitaget på dina nuvarande dubbade däck genom att checka mönsterdjupet. Om dina däck fortfarande håller måttet kan du vänta med att köpa nya. Ta hand om dina däck extra noga för att spara på dem. För dig som kör mycket och behöver byta ofta kan verkligheten bli annorlunda. Var därför ute i god tid både för att kontrollera dina nuvarande däck, vilken sort du behöver och spring ner till din däckhandlare och köp in nya så fort du kan.

Hur länge håller bristen i sig?

Hur länge däcken blir en bristvara är oklart, men eftersom de flesta däcktillverkare försöker lägga produktionen i andra länder och omplanera den kommer man förhoppningsvis att hitta en lösning snart.

Fler artiklar

Hur länge håller däck
Artiklar

Hur länge håller däck?

Däcken påverkas av en rad olika faktorer som pris, däcktyp, körstil, bilens egenskaper, vägförhållanden och däcktryck. Därför är det svårt att säga exakt hur lång livslängd ett däck har.

Läs mer
Hastighetsindex för däck
Artiklar

Hastighetsindex för däck

Hastighetsindex är en markering på däcket som anger den maximala hastigheten däcket klarar av.

Läs mer
Belastningsindex däck
Artiklar

Belastningsindex för däck

Ta reda på den högsta belastningen ditt däck klarar av. Kolla in vår enkla tabell och ta även del av annan information som är viktig att veta.

Läs mer