30 september 2022

Allt du behöver veta om M+S däck

Året runt-däck har länge varit ett omtalat ämne. Huruvida just M+S däck verkligen är säkra att använda på vintern är inte bara omdiskuterat, utan en väldigt viktig fråga. Hur ligger det till med däcken egentligen? Vad bör man veta om MS däck och när kan de användas tryggt?

Sammanfattning

I den här artikeln tittar vi på vad du behöver veta om MS däck. Du får bland annat veta:

 • Vad M+S däck är
 • När MS däck får användas
 • Vilka MS däck som är godkända i Sverige
 • Vilka MS däck som inte är godkända
 • Varför året runt-däck främst rekommenderas i andra länder

 

Vad är MS däck?

MS däck är även kända som M&S däck, M-S däck, M+S däck och ”Mud and Snow” däck. De är året runt-däck utvecklade för att fungera bra när du kör på lera eller snö. MS däck räknas som vinterdäck när de används på fordon vars totalvikt är max 3500 kg. Även om däcken är utvecklade för att användas på vinterväglag är det inte alla MS däck som godkänns som vinterdäck.

 

Är det lagligt att använda MS däck?

Det är lagligt att använda MS däck i Sverige. Däremot är det inte säkert att alla klassas som vinterdäck och får användas under vintern.

 

Kan man använda MS däck på sommaren?

Eftersom MS däck är året runt-däck kan de användas på sommaren. De anses dock vara ett sämre alternativ än sommardäck. Det beror på att de är mjukare och har sämre väggrepp än sommardäck. Dessutom medför de högre bränsleförbrukning.

 

Kan man använda MS däck på vintern?

MS däck är särskilt utvecklade för att användas på vinterväglag och lera. De flesta MS däck är godkända som vinterdäck, men inte alla.

 

Får man köra med MS däck året runt?

MS däck, som är en typ av året runt-däck, får användas året runt, men de anses vara ett bättre alternativ i andra länder. I Sverige anses det ofta vara bättre att använda sommardäck på sommaren och vinterdäck på vintern. Det beror på att det i Sverige finns stora väder- och temperaturskillnader, vilket ställer högre krav på hjulen.

 

Vilka MS däck är godkända?

Däck som är märkta med symbolen för alptopp/snöflinga samt nedanstående är i regel godkända:

 • M&S
 • M.S
 • M+S
 • MS
 • M-S
 • Mud and Snow

För att godkännas ska däcken även vara särskilt utvecklade för just vinterkörning.

 

Alla MS däck är inte godkända i Sverige

En del däck som är märkta M&S står inte för ”Mud and Snow”. Istället står det för ”Mud and Sand”, det vill säga lera och sand. Sådana däck är inte godkända som vinterdäck. Det finns även andra MS däck som utvecklats till t.ex. jeepar. Skulle du köpa en bil från utlandet kan det vara så att däcken godkänns som vinterdäck där, men inte i Sverige. Om du är osäker på huruvida just dina MS däck är godkända eller ej är du välkommen att besöka oss på Däckteam.

Hitta en däckverkstad nära dig

 

Vanliga frågor om MS däck

Här kan du ta del av relaterade frågor och svar vi ofta får höra från våra kunder.

Nej, alla MS däck är inte godkända vinterdäck i Sverige.

Ja, man får köra med MS däck året runt.

MS däck håller sig i bäst form under 3-5 år.

MS däck är året runt-däck utvecklade för snö och lera.

Fler artiklar

Brist på dubbdäck
Artiklar

Ukrainakriget orsakar brist på dubbdäck

I Norden råder det brist på dubbdäck på grund av kriget i Ukraina. Detta till stor del eftersom många däckfabrikat har sin tillverkning i Ryssland som genom sanktioner stängt fabrikerna och strypt leveransen.

Läs mer
Artiklar

Allt om mönsterdjup på vinterdäck

Osäker på vilket mönsterdjup dina vinterdäck ska ha? Kör du med fel mönsterdjup riskerar du inte bara böter utan även din egen och andras säkerhet.

Läs mer
Hög med bildäck
Artiklar

Måste samtliga däck på en personbil vara av samma typ?

Måste däcken vara av samma typ? Ja, samtliga däck på en personbil ska vara av samma typ. Det innebär att du inte kan blanda olika typer av däck på bilen.

Läs mer