10 augusti 2022

Hur undviker du bäst vattenplaning?

Ta reda på hur du bäst undviker risken för vattenplaning men även vad du ska göra om du mot förmodan skulle få vattenplaning.

När det är vatten på vägarna kan det betyda fara. Detta beror på att du kan råka ut för vattenplaning som innebär att en kil vatten bildas mellan däcket och vägen vilket kan leda till olyckor. I den här artikeln berättar vi hur du bäst undviker risken för vattenplaning men även vad du ska göra om du mot förmodan skulle få vattenplaning.

Överblick – så undviker du vattenplaning:

Med några enkla åtgärder kan du minimera risken för vattenplaning.

1. Kolla däckens mönsterdjup och lufttryck på regelbunden basis
När mönsterdjupet på dina sommardäck börjar bli lägre så är det dags att fundera på att byta däck. Det är enkelt – ju mer slitage däcken fått utstått desto sämre mönsterdjup och desto sämre klarar de vattenplaning. Sommardäck ska helst ha 4 millimeters mönsterdjup. Även däckens lufttryck ska kontrolleras. Om trycket är för lågt ökar du risken för att drabbas av vattenplaning.

2. Kör inte för fort
När det regnar hårt ute bör du inte köra för snabbt. Då är det svårare att se vägbanans pölar. Gör som så att du sänker bilens hastighet med ca 15-20 km/h, även med nya däck. Var också extra försiktig vid omkörning.

3. Ett tunnare däck är ofta bättre
Har du väldigt breda däck ökar faktiskt risken för vattenplaning. Ett något tunnare däck är bättre eftersom de skär vattnet på ett effektivare sätt.

4. Håll god koll på vägen
Se till att dina vindrutetorkare fungerar och att sikten är klar så du tydligt kan se vägen. Kolla vägbanan och följ gärna bilen framför dig — med gott avstånd. Då har du lite framförhållning ifall att bilen framför skulle få vattenplaning.

Vad är vattenplaning?

När det regnar så är det lätt hänt att en kil eller vattenfilm bildas mellan vägbanan och däcken. Det gör att däcket och vägen förlorar kontakten vilket kan leda till att bilen glider iväg – något som kan leda till olyckor. När du försöker att styra bilen kommer alltså inte få nån respons.

Hur ska man agera vid vattenplaning?

Om du får vattenplaning är det viktigt att inte drabbas av panik. Följ dessa stegen:

  • Lyft foten från gasen – tills att du känner vägen igen
    • Kör du en manuellt växlad bil bör du trampa ned kopplingen
    • Är bilen automatväxlad släpper du bara på gasen
  • Tvärnita inte – du minskar på så sätt risken för att få sladd när du får kontakt igen
  • Håll ratten rakt och stabilt – följ vägens riktning

När du så småningom får kontakt med vägbanan igen kan du sakta men säkert börja bromsa för att få ner din hastighet.

9 viktiga faktorer som påverkar risken för vattenplaning

Försök lägga de nio följande faktorerna på minnet. Risken för att du råkar ut för vattenplaning kommer minska avsevärt om du tänker på detta nästa gång du kör på en blöt vägbana.

1. Mängden vatten på körbanan

Den här punkten är ganska självklar, men ju mer vatten som bildas på vägbanan från kraftiga regn, desto större risk är det att du råkar ut för vattenplaning.

2. Däckens mönsterdjup

Mönsterdjupet är en väldigt viktig faktor när det gäller vattenplaning. Ett mönsterdjup på minst 4 millimeter rekommenderas. Gör rätt i att kolla däckens mönsterdjup kontinuerligt för att undvika tråkigheter.

3. Däckens lufttryck

Ju lägre lufttryck desto större risk för vattenplaning. Kontrollera lufttrycket regelbundet. Det är gratis på mackar!

4. Bredden på dina däck

Smalare däck skingrar vatten bättre. Undvik för breda däck!

5. Din hastighet

Om du kör fort ökar du risken för vattenplaning. Sänk hastigheten runt 15-20 km/h, speciellt vid omkörning.

6. Din position på körbanan

Ligg inte för nära bilen framför utan håll avstånd. Däremot kan du gärna följa i bilens hjulspår.

7. Farthållaren

När det börjar regna bör du stänga av farthållaren. Annars fortsätter den med samma höga fart genom regnskuren, vilket ökar risken för vattenplaning.

8. Vilken växel du ligger i

Släpp gärna på gasen och växla ned när det regnar. Då blir det säkrare att köra på det våta underlaget.

9. Fordonets vikt

Ju tyngre fordon, desto mindre risk för vattenplaning. Detta beror på att vikten fördelas bättre över en bredare yta och trycket mot vägbanan blir högre.

Vilka däck är bäst för att minska risken för vattenplaning?

Det korta svaret på den frågan är att köpa smalare sommardäck med ordentligt mönsterdjup. Märken som Goodyear, Bridgestone och Continental har vunnit flera tester. Bra däck mot vattenplaning är bland annat Continental PremiumContact 6 och Bridgestone Potenza Sport som du även kan hitta här hos oss på Däckteam.

Det bästa sättet att undvika vattenplaning

För att vara så säker som möjligt att undvika vattenplaning, bör du köpa nya däck. Dessa skingrar mer vatten än dina slitna däck där mönsterdjupet inte är lika djupt längre. På Däckteam hjälper vi dig med montering av dina nyköpta däck och vi kan även ge dig goda råd om vilka däck som är bäst för din bil så du undviker vattenplaning.

Fler artiklar

Hur länge håller däck
Artiklar

Hur länge håller däck?

Däcken påverkas av en rad olika faktorer som pris, däcktyp, körstil, bilens egenskaper, vägförhållanden och däcktryck. Därför är det svårt att säga exakt hur lång livslängd ett däck har.

Läs mer
Hög med bildäck
Artiklar

Måste samtliga däck på en personbil vara av samma typ?

Måste däcken vara av samma typ? Ja, samtliga däck på en personbil ska vara av samma typ. Det innebär att du inte kan blanda olika typer av däck på bilen.

Läs mer
Brist på dubbdäck
Artiklar

Ukrainakriget orsakar brist på dubbdäck

I Norden råder det brist på dubbdäck på grund av kriget i Ukraina. Detta till stor del eftersom många däckfabrikat har sin tillverkning i Ryssland som genom sanktioner stängt fabrikerna och strypt leveransen.

Läs mer